EBESZ: Az antiszemitizmus elleni fellépés megvalósításán van a sor

2015. június 19. 12:41

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke két napos magyarországi látogatása végén arról beszélt: a kormányzat képviselőivel folytatott megbeszélésekből azt szűrte le, hogy Magyarországon komolyan veszik az antiszemitizmus elleni harcot.

2015. június 19. 12:41

Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, most ennek megvalósításán van a sor – mondta Michael Georg Link, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A kétnapos budapesti látogatása végén nyilatkozó Michael Georg Link kiemelte: a zéró tolerancia különösen annak fényében fontos, hogy szerte Európában az antiszemitizmus erősödése tapasztalható. 

Közölte: a kormányzat képviselőivel – például a külügyminiszterrel –, parlamenti képviselőkkel és zsidó szervezetekkel találkozott Budapesten, és felajánlotta az ODIHR támogatását az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A megbeszélések alapján úgy tűnik, Magyarországon komolyan veszik az antiszemitizmus elleni harcot – mondta. Hangsúlyozta: a meghirdetett zéró tolerancia miatt nincs helye a kétértelműségnek. Michael Georg Link beszámolt arról is, hogy javaslatot tettek egyebek mellett holokauszttal kapcsolatos oktatási segédanyagok használatára és az emberi jogokról szóló képzések szervezésére a bűnüldöző szervek számára. Az is fontos, hogy ne alakuljon ki egyoldalú kép a holokauszt idején történtekről, ezért elengedhetetlen az együttműködés a zsidó közösséggel – mutatott rá. Megjegyezte: az ODIHR folytatja a szoros együttműködést a magyar kormánnyal és civil szervezetekkel.

Az ODIHR elnökét útjára elkísérte Andrew Baker rabbi, az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó személyes megbízottja is, aki az eseményen elmondta: a magyarországi a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, ezért is különösen fontos e közösség biztonságáról, jóllétéről beszélni. Úgy tűnik, jelenleg a reneszánszát éli ez a közösség – vélte. Hozzátette: mivel javarészt holokauszt-túlélők és a leszármazottjaik alkotják ezt a közösséget, nagyon lényeges az antiszemitizmus elleni fellépés. Úgy látja, az elmúlt egy évben kedvező jelek mutatkoztak annak ellenére, hogy a Jobbik támogatottságának növekedése szerinte aggodalomra ad okot. A kormány aktívan együttműködik a zsidó közösséggel, ami nagyon fontos – fűzte hozzá.

Andrew Baker arról is beszélt, hogy az oktatásban nemcsak a holokauszt eseményeivel kapcsolatban kellene beszélni a zsidókról, hanem hangsúlyozni kellene a magyar-zsidó együttélést, azt, hogy a zsidók milyen hozzájárulást tettek a magyar társadalom fejlődéséhez. Kérdésre elmondta: a látogatás során nem találkoztak a Jobbik tagjaival.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2015. június 20. 13:37
Koestlernek az irodalomhoz, Kasztnernek pedig a magyar történelemhez van köze. Hogy ki közepes író és ki rossz vagy éppen kiváló, az alapvetően ízlés dolga, amiről "non est disputandum". Nekem például Wass a közepes. Sőt! Meg a Cécile... Mindenesetre: aki magát magyarnak és műveltnek tartja: annak mind a kettőt ismernie kell. Anélkül, hogy összekeverné! Nem egy emeleten laknak ugyanis...
kjkj945
2015. június 20. 09:16
"" Andrew Baker arról is beszélt, hogy az oktatásban nemcsak a holokauszt eseményeivel kapcsolatban kellene beszélni a zsidókról, hanem hangsúlyozni kellene a magyar-zsidó együttélést, azt, hogy a zsidók milyen hozzájárulást tettek a magyar társadalom fejlődéséhez. "" A a magyar-zsidó együttélés, akkor valósul meg, amikor már egyetlen magyar sem lesz a Kárpát-medencében. Addig csak a gyűlölet az úr, mert szítják. Ha nem szítanák, a kutya sem törődne a szemitizmussal Ja akkor az anti-ra sem lenne szükség.
császár
2015. június 20. 09:05
Komolyan kellene végre vennünk a kamatszedés tilalmát! Meg lennénk lepve milyen gyorsan kerülnének helyre a dolgok.
Dénia
2015. június 20. 08:52
"Az is fontos, hogy ne alakuljon ki egyoldalú kép a holokauszt idején történtekről, ezért elengedhetetlen az együttműködés a zsidó közösséggel – mutatott rá" Mármint kinek a részéről ne alakuljon ki egyoldalú kép? Talán nálunk mást tanítanak a holokausztról, mint amit a zsidók akarnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!