A Jobbik szerint öt évet késett a beismeréssel Orbán

2015. május 29. 14:01

A Jobbik értékelése szerint a kormányfő beszédében beismerte a kormányzatot átszövő korrupciót és a hatalmi arroganciát; a PM szerint Orbán hagyatéka a jövőkép nélküli Magyarország; az MSZP szerint a miniszterelnök szétzilálta az országot; az LMP szerint a hazai bérek mindennél árulkodóbbak. Ellenzéki pártok a legutóbbi Orbán-beszédről.

2015. május 29. 14:01

A Jobbik értékelése szerint a kormányfő beszédében beismerte a kormányzatot átszövő korrupciót és a hatalmi arroganciát, azonban ezzel öt évet késett. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteken sajtótájékoztatón reagált a Polgári Magyarországért Alapítvány Ötéves a kormány című konferenciáján elhangzottakra.

Hiteltelennek nevezte a korrupció és a visszaélések ellen hirdetett zéró toleranciát és azt mondta: ha Orbán Viktor ténylegesen szeretne tenni valamit, akkor minimum eljárások megindítását kellett volna bejelentenie, meg kellett volna neveznie „fideszes korrupt gazembereket”, konkrét ügyeket. A jobbikos politikus tévedésnek tartotta, hogy a Fidesznek a nemzettel van közös szenvedélye, szerinte ugyanis a kormánypártnak a szocialistákkal van, ez pedig a korrupció.

Mirkóczki Ádám szerint az emberek három időközi választáson már véleményt mondtak erről és legkésőbb 2018-ban pont a korrupció és a hatalmi arrogancia miatt zavarják el a kormányt.

PM: Jövőkép nélküli Magyarország Orbán Viktor politikai hagyatéka

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai hagyatéka az, hogy a magyar fiataloknak Magyarország egy kies, depressziós és jövőkép nélküli ország lett. Az ellenzéki párt szakszóvivője, Barabás Richárd pénteken sajtótájékoztatón értékelve a kormányfő által az Ötéves a kormány című budapesti konferencián elmondottakat azt mondta, „ma egy álmodozó beszélt álomországról tátott szájú óvodásoknak”.

Szerinte a valóság az elmondottakkal szemben az, hogy a kormány háborút indított az államadósság és a munkanélküliség ellen, és ezeket „elbukta”. Háborút indított az oktatás és a tudás ellen is, és ezzel elveszi a fiatalok jövőjét – tette hozzá Barabás Richárd. Kijelentette, nem kérnek Orbán Viktor politikai hagyatékából, és mindent megtesznek azért, hogy Orbán Viktor uralma a lehető legrövidebb idő alatt véget érjen.

MSZP: Orbán Viktor szétzilálta az országot és egyedüli döntéshozóvá vált

Az MSZP szerint a miniszterelnök pénteki, kormányzását értékelő beszéde azt jelzi: Orbán Viktor ugyanott tart, mint öt évvel ezelőtt. Szétzilálta az országot, a kormánya kompetenciáját és egyedüli döntéshozóvá vált – mondta Tóbiás József elnök-frakcióvezető pénteken, sajtótájékoztatón.

Kijelentette: a kormányfő kétségbeesett és sikertelen kísérletet tett a kormányzati válság és a Fideszen belül dúló belháború rendezésére. Szerinte a miniszterelnök felszámolta azokat az igazodási pontokat, amelyek Európához, a szakmaisághoz és a társadalmi kontrollhoz vezettek volna. Magyarországnak sikerre lenne szüksége, és arra, hogy legyen esély a boldogulásra – fűzte hozzá.

Tóbiás József az elmúlt negyedszázad legrosszabb kormányának nevezte a jelenlegit, autoriter kormányok örökösének. Azt hangsúlyozta: a kormány leváltását követően újra kell építeni a társadalmi, közjogi és demokratikus berendezkedést. Szerinte Orbán Viktor gyűlöletkeltést folytat a menekültügy vagy a halálbüntetés kérdésében.

DK: Orbán Viktornak ideje lenne távoznia

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarországnak nincs szüksége Orbán Viktorra, így ideje lenne előrehozni a változást. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón reagált a kormányfő ötéves kormányzást értékelő beszédére, számba véve „mi történt valójában az elmúlt öt évben”.

Mint mondta, a nettó államadósság emelkedett, a GDP változása pedig 2010 és 2014 között a statisztikai hibahatáron belül volt, amellyel a környező országok mindegyikénél rosszabbul teljesített Magyarország, amelyet a hitelminősítők a bóvli kategóriában jegyeznek.

A foglalkoztatási adatokon szerinte a „vízfejjé dagasztott államigazgatás” javít, eközben a versenyszférában szintén a hibahatáron belül volt a munkában állók számának növekedése. 2014-ben hatszor annyian költöztek külföldre, mint 2009-ben, és az elmúlt öt évben ötször annyian haláloztak el, mint ahányan születtek - fűzte hozzá. Gréczy Zsolt „megnyugtatónak” tartotta, hogy a miniszterelnök nem akarja az ország kilépését az Európai Unióból, „most, hogy ő, a családja, az összes rokon, barát már jól megtollasodott az uniós támogatásokból”.

LMP: A bérek mindennél árulkodóbbak

Az LMP szerint a hazai bérek mindennél árulkodóbbak, ha értékelni kell az elmúlt öt év kormányzását. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: Orbán Viktor miniszterelnök értékelő beszédében „hőstörténetet adott elő”, de az emberek nem így élték meg ezt az időszakot.

Szóvá tette az alacsony béreket, szerinte az adózók háromnegyede az átlagbér alatt keres és az Európai Unióban az ötödik legrosszabb a bérszínvonal. Így Magyarország nem fog tudni megerősödni, s ha Orbán Viktor marad, akkor vagy éhbérért dolgoznak az emberek vagy nyugatra távoznak – összegzett.

Az LMP-s politikus elkeserítőnek nevezte, hogy a miniszterelnök „függőségbe helyezte az országot”, a közfoglalkoztatást pedig a legújabb kori feudalizmusként értékelte, megjegyezve, hogy az szerinte nem vezet vissza a munkaerőpiacra.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alarik
2015. május 29. 17:20
A miniszterelnök elmondta beszédét. Az ellenzék összes része a tőle megszokott módon reagált. A karaván halad tovább, a kutyák egyre veszettebbek.
tango47
2015. május 29. 17:19
Megoldható lenne az, hogy az összes ellenzéki párt egy cédulát bedobna a Mandi szerkesztőségébe a naponta születő agymenéseinek felsorolásával, majd mindez EGY posztban megjelenne? Így ki tudnám könnyedén hagyni és jutna fontosabb dolgokra hely.
csuka
2015. május 29. 16:58
Valamicskével több mint két órán keresztül bohóckodott Pesten a döbrögista horda “Szövetség a Polgári Magyarországért” nevű bolondok gyülekezete. A délelőtt tíz órakor kezdődött szeánsz első felében a legnevesebb nyaloncok és udvaroncok dícsérték az Urat és kompániájának minden egyes cselekedetét. (Ha behunyjuk a szemünk, láthatjuk is magunk előtt a sok lihegőt. De nincs értelme foglalkozni a baromságaikkal. A szokásos Döbrögi imádat!) Maga a Szent csak valamivel negyed tizenkettő után szállt alá övéi elé, amitől az imádók menten el is aléltak. Egy rockkoncertet megszégyenítő lelkesedéssel tomboltak Döbrögi megjelenésekor. Aki aztán belecsapott a húrokba! Öt év teljesítményét hadarta el! A legnagyobb elismeréseket kiváltva-természetesen. Úgyhogy ezek is naponta többször hallott-olvasott dolgok voltak, tehát semmi értelme vele tovább foglalkozni. Hanem mintegy félórányi értelmetlen locsogást követően színt vallott Döbrögi. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy történelmi jelentőségű dolgot böffentett ki magából. Ezzel aztán (a Bal-Rad számára korántsem meglepő módon) minden-eddig titkon még benne reménykedő magyar számára iskétségbevonhatatlanul-bele is helyezte magát a haza és nemzetárulók díszes bandájába. A magyarok családja az EU, védelmi szövetsége a NATO, és a Jobbiknak címezve leszögezi: “szó sem lehet arról, hogy Magyarország elhagyja a NATO-t vagy az EU-t! A keleti fenyegetések ellen szükség van a NATO-ra, de Oroszországgal jó gazdasági kapcsolatokra kell törekedni.” A sok baromorca pedig szabolyosan tombolt. Közel háromnegyedórás hadoválásának kizárólag ez az egyetlen eleme, amit érdemes megjegyeznünk! https://balrad.wordpress.com/2015/05/29/dobrogi-szo-sem-lehet-a-nato-bol-es-az-eu-bol-torteno-kilepesrol/
hátakkor
2015. május 29. 16:19
Viccesek.Tóbiás vazz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!