Ellenzik a kereszténydemokraták a halálbüntetést

2015. április 30. 09:24

Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét – mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke csütörtökön, aki a halálbüntetésről szóló társadalmi vitáról azt mondta, szükségesnek tartja, hogy mindenki kialakíthassa álláspontját ebben a kérdésben. Az egyházi álláspont szerint viszont az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést.

2015. április 30. 09:24

Az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést – mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön. A politikus szerint mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét.

Az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára emlékeztetett arra: az elmúlt öt évben több területen is szigorították a büntető törvénykönyvet (Btk.), például bevezették a három csapás törvényét, bővítették a jogos védelmi helyzetek körét, bevezették a tényleges életfogytig tartó büntetés lehetőségét. Mint mondta, a kaposvárihoz hasonló brutális bűncselekmény után sokakban megfogalmazódik, hogy még tovább kellene szigorítani a Btk.-t, és jelezte azt is, hogy a KDNP is ennek pártján van.

„Ugyanakkor nekem személyesen, keresztény emberként az az álláspontom, hogy magát az életet nem mi adjuk másnak, hanem a Jóistentől kapjuk, és amit ő ad, azt ember ne vegye el” – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: az egyházi álláspont is az, hogy az élet abszolút korlátozhatatlan.

„Mi kereszténydemokraták ezért vagyunk ellene akár az aktív eutanáziának, az abortusznak, a háború indításának vagy a halálbüntetésnek is” – jelentette ki. Rétvári Bence hangsúlyozta: meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy élete végéig megbánja a bűncselekményét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következményeket ne kellene viselnie. A KDNP alelnöke a halálbüntetésről szóló társadalmi vitáról azt mondta, szükségesnek tartja, azért, hogy mindenki kialakíthassa álláspontját e kérdésben. 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett jelentette ki, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Hozzátette: néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ezeknek a visszatartó ereje azonban önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta a kormányfő. Múlt szerdán meggyilkolták egy kaposvári dohánybolt fiatal eladónőjét.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. április 30. 13:12
Nahát, ezt lehet, hogy Vityával is meg kellett volna beszélni, mert ki lesznek baszva a picsába.
magnamater
2015. április 30. 12:41
"meg kell adni a lehetőséget a bűnbánatra" - sajnos,bűnbánat helyett bűnismétlés következik,újabb ártatlan áldozatokkal.
csuka
2015. április 30. 11:24
"Ellenzik a kereszténydemokraták a halálbüntetést" --- Rendben. De mi az álláspontja a KNDP-nevű ál-keresztényeknek?
cutcopy
2015. április 30. 11:06
"mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy megbánja tettét" Jó, megkapná a lehetőséget, de ha nem él vele akkor meghal..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!