MSZP: Nevezzék vissza a Moszkva teret!

2015. február 13. 12:55

A fővárosi MSZP egyetért azzal, hogy legyen újra Moszkváról elnevezett közterület a fővárosban, és ez legkézenfekvőbb módon a Széll Kálmán tér visszanevezésével valósulhatna meg – állítja Horváth Csaba, aki többek között Budapest ostromának hősi szovjet halottaival indokolta, miért pont a II. kerületi tér a legalkalmasabb erre.

2015. február 13. 12:55

A fővárosi MSZP támogatja, hogy ismét legyen Budapesten egy Moszkváról elnevezett közterület, és szerintük a Széll Kálmán tér visszanevezése lenne a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldás.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője a Tarlós István főpolgármesternek írt, MTI-hez is eljuttatott pénteki nyílt levelében kezdeményezését azzal is indokolta, ezen a téren tartottak a legtovább a harcok Budapesten, és – nem utolsó sorban – ez a tér a budapestiek túlnyomó többsége számára a mai napig a Moszkva tér.

Tartozunk ennyivel annak a 80 ezer szovjet katona emlékének, akik életükkel fizettek azért, hogy a II. világháború egyik legsúlyosabb ostromában megszabadítsák a budapestieket a náci megszállástól, a nyilas rémuralomtól” – fogalmaz a politikus, emlékezve arra, hogy hetven évvel ezelőtt ezen a napon ért véget Budapest ostroma.

Horváth Csaba közölte azt is, az MSZP-s közgyűlési képviselők bármilyen méltó megoldást támogatnak, így nem volt kifogásunk a kőbányai Óhegy park átnevezése ellen sem. Ugyanakkor meggyőződésük – folytatta – , hogy ilyen döntést csak a helyiekkel való egyetértésben szabad hozni, ezért arra kérik Tarlós Istvánt, hogy a korábbiaknál körültekintőbben eljárva egyeztessen az ügyben a budapesti kerületekkel.

A kőbányai képviselő-testület hétfőn egyhangúlag elvetette azt, hogy a X. kerületi Óhegy parkot Moszkva parkra nevezzék át. Az ügyben a főpolgármester kérte ki a kerület véleményét, jelezve, hogy miután a II. kerületi tér elnevezését Széll Kálmánra változtatták, egy hasonló méretű, méltó közterületet keresnek, amelyet Moszkváról nevezhetnek el. A főpolgármesteri levél szerint a kőbányai Óhegy park megfelel az elvárásoknak. Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere ugyanakkor indítványában jelezte: az Óhegy park Kőbánya Óhegy városrészének központi parkja, s nevének megváltoztatása nem áll összhangban a közterület- és városrésznevek megállapítására vonatkozó fővárosi önkormányzati rendelettel sem.
 

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. február 14. 21:40
"MSZP: Nevezzék vissza a Moszkva teret!" Hitler térré?
Sujkos
2015. február 14. 21:37
Azt a teret gyalázat volt Moszkváról elnevezni! Ott aratott halál a világtörténelemben eddig a legsűrűbben!!! Orosz kéztől. Apáinkat. Éppen most volt a hetven éves évfordulója a Becsület Napjának, amikor a Várban rekedt német-magyar csapatok lőszer, élelem, és gyógyszerkészletük végere érve, a biztos legyilkoltatás elől menekülve, megpróbálkoztak egy kétségbeesett kitöréssel. A kb. ötvenezres létszámból csak 700-750 érte el a saját csapatokat, a többiek már az első két-három órában elestek. A normandiai partraszállás leggyilkosabb partszakaszán, a 8 kilométeres Omaha Beach-en ez az arány 3.000 halott volt egy nap. A vele szomszédos Utah Beach-en pedig 300! (Háromszáz!!!) A Széll Kálmán téren pedig egyetlen óra alatt ennek minimum a tízszerese!!! A világtörténelemben sehol, soha nem volt ennél terület/idő egységre vonatkoztatva nagyobb halálsűsűség harctéren! Sem Sztálingrád, sem Omaha Beach. Csak Hiroshimában, Nagaszakiban, és Drezdában volt nagyobb a "pusztítási együttható". Legyen Budapesten Moszkva-tér, de ne ott!
tevevanegypupu
2015. február 14. 10:49
A Moszkva tér tulajdonképpen maradhatott volna..illetve talán lehetne valami más teret vagy utcát elnevezni róla..már nem azt jelenti amit jelentett harminc évvel ezelőtt..most már a Három nővér jut az embernek eszébe róla..
1120
2015. február 14. 02:29
A KURVA ANYÁTOKAT!!! Azt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!