LMP: Kormányközeli kezekbe kerülhet a bankrendszer egy része

2015. február 11. 12:36

Schmuck Erzsébet az MKB és a Budapest Bank megvásárlása, valamint az Erste Bankban való állami tulajdonszerzés kapcsán megjegyezte: a veszteségektől és rossz hitelektől megtisztított pénzintézetek „kormányközeli pénzemberek” kezébe kerülhetnek a ciklus végére.

2015. február 11. 12:36

Az LMP szerint az Orbán-kormány célja a bankszektor tulajdonviszonyainak átalakítása, az, hogy az állam által felvásárolt, majd a rossz hitelektől megtisztított pénzintézeteket még a ciklus végéig „kormányközeli pénzembereknek” játssza át.

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az MKB és a Budapest Bank, valamint az Erste egy része megvásárlásának, és a rosszul kihelyezett kereskedelmi hitelek átvállalásának folyamata végén öt tőkeerős bank jöhet létre, amelyből szerinte legalább hármat fideszes oligarcháknak szánnak. Ezzel együtt a bankadó csökkentése miatt kieső állami bevételek is a fideszes bankárok zsebébe kerülnek – fűzte hozzá, bírálva azt a megállapodást, amelyet a kabinet az Erste Bankkal írt alá és amellyel szerinte a kormány ismét a bankok oldalára állt, cserbenhagyva a kisembereket. 

A politikus úgy folytatta: a pénzintézeteket ugyanakkor a Mark Zrt. által kívánja „megtisztítani”, amelyen keresztül a jegybank 300 milliárd forintnyi közpénzért vásárol majd „befuccsolt hiteleket, félig kész plázákat, veszteséges hoteleket”.     A képviselő a rosszbank megvalósítását kockázatosnak ítélte, ezért annak újragondolását sürgette, és kijelentette azt is: az államnak nem feladata, hogy a bankrendszert állami vásárlással támogassa. Leszögezte azt is: a közpénzköltő állami bankok minden szerződését nyilvánosságra kell hozni.  

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. február 11. 16:54
aha,és ti nem vagytok kormányon,hála a Jóistennek,ha Bernike vezetné a paksi erőművet elszállna a Hazánk néhány szomszédos országgal együtt
GV0917
2015. február 11. 16:25
Ni csak , ki beszél? A kis alamuszi Schifi! Még hogy a Fidesz közeli tulaj kezébe? Jobb helyen nem lehet, mint az általunk javasolt két többségi részvényes kezében. Úgymint a SCHMUCK ERZSÉBET & ANDOR és az ERSTE& ERTSEY CATHERINA kezében! Végre lesz pénzügyi hatalmunk, a politikát pedig csak bízzák a TÁRSELNÖKÖKRE!
tapsihapsi
2015. február 11. 15:29
Magyar = Fidesz
cutcopy
2015. február 11. 15:27
Mert a kormány elveszi az esélyt a szegényektől hogy bakot vásároljanak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!