Jávor: Oroszország legvidámabb barakkja lettünk

2015. február 17. 22:00

Az MSZP szerint Orbán Viktor elárulta a magyar érdekeket, Putyin pedig csak biodíszletnek használta Magyarországot. Az LMP úgy látja: Orbán a teljes függés útjára vitte Magyarországot. Az Együtt szerint indokolatlan volt Putyin látogatása. A PM pedig úgy véli: Orbán Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot, mi lettünk az oroszok legvidámabb barakkja. A DK szerint lényegében gyarmattá tették Magyarországot, míg a Liberálisok véleménye szerint Putyin megalázta Orbánt és az országot is.

2015. február 17. 22:00

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök elárulta a magyar nemzeti érdeket a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való budapesti tárgyalásán. Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök „biodíszletnek” használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.  Hozzáfűzte, hogy Vlagyimir Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy a hosszú távú gázszállítási szerződésből le nem hívott gázt drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol. Mint mondta, a magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban lehessen a gázmennyiséget lehívni, az árcsökkenés pedig a magyar embereket illetné meg. Az ellenzéki politikus szerint a munkalátogatást követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország „szemet vetett” a magyar gáztározókra, de a részletekről nem esett szó. Tóth Bertalan azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartja, hogy csak a tárcák közötti egyezményekről lett volna szó.

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való keddi tárgyalásokon. Szél Bernadett, az LMP társelnöke az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva újságírók előtt kijelentette: erősödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggőség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentősebb volt. Az ellenzéki politikus bírálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához „dörgölőzött”. Kijelentette: változtatni kellene az ország energiapolitikáján. Szél Bernadett bírálta a kormányfőt, amiért nem a paksi bővítésről szóló paktum felmondására és a szovjet titkosszolgálat, a KGB Magyarországgal kapcsolatos aktáinak megismerhetővé tételére használta fel a találkozót.

Az Együtt indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását, amelynek a párt szerint az egyetlen oka az volt, hogy Vlagyimir Putyin az Európai Unióban „parádézhasson”. Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyűlési képviselője azt mondta: Magyarország számára a látogatásnak nincs hozadéka, és a jelenlegi politikai helyzetben semmi ok nem volt Vlagyimir Putyin fogadására. Kijelentette, hogy az Európai Unió diplomáciai karanténban tartja Oroszországot az ukrajnai fegyveres agresszióban való részvétele miatt, Orbán Viktor azonban lehetővé tette, hogy Oroszország rést üssön ezen. Szerinte ezért történelmi felelősség terheli a magyar miniszterelnököt. Szerinte a kedden aláírt szerződések nem indokolják a legmagasabb szintű találkozót. Szelényi Zsuzsanna aggasztónak nevezte, hogy a Gazprom további lehetőséghez jut a magyarországi gáztározók használatában, de mint mondta, újabb Pakssal kapcsolatos szerződéseket is előre vetít a találkozó. A politikus ugyancsak aggasztónak nevezte a Déli Áramlat „utódjáról” szóló egyeztetéseket is.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Orbán Viktor Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot. Jávor Benedek kedd esti sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin budapesti látogatására, illetve az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott: a sajtótájékoztató után egyetlen kérdés maradt nyitva, „mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon”. Az EP-képviselő szerint a bejelentett megállapodásokat részben helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerződésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért emiatt sem volt szükség a találkozóra. Jávor Benedek kitért arra is: délután a Fiumei úti temetőben „az ellenforradalmi emlékmű” megkoszorúzásával elárulták Magyarország múltját, este pedig elárulták Magyarország jövőjét. A sajtótájékoztatón világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot, az orosz érdekek határozott képviseletét vállalja az EU-n belül – jelentette ki. Az ellenzéki politikus szomorú történelmi pillanatnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök letette a voksot „egy birodalmi hangot megütő, agresszív külpolitikát valló” Oroszország mellett. „Ennek az Oroszországnak lettünk a legvidámabb barakkja” – mondta Jávor Benedek.

A DK szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot. Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke, EP-képviselő szerint a magyar kormány „gyáván elmismásolta” azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor. Azt is Vlagyimir Putyinnak kellett „kiböknie”, hogy a paksi szerződésről is tárgyaltak, és hosszú évtizedekre „lényegében gyarmattá tették Magyarországot” azzal, hogy eladósították az egész országot – jelentette ki Niedermüller Péter. Amikor Orbán Viktor eurázsiai összefogásról beszélt, akkor tulajdonképpen az EU politikájával fordult szemben – vélekedett. A miniszterelnök arra vállalkozott, hogy olyasmit képvisel Brüsszelben, amelyet az EU egésze elutasít – tette hozzá, megjegyezve: Magyarország már így is „pária” az európai közösségen belül. Végül felhívta a figyelmet: Orbán Viktor egyfelől megengedte, hogy az orosz elnök megkoszorúzza az 1956-os forradalom ellen harcoló orosz katonák emlékművét, másfelől pedig a rezsicsökkentést összekapcsolta "a biztonságos orosz gáz illúziójával".

A Magyar Liberális Párt szerint a keddi, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti budapesti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot – Fodor Gábor erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. A pártelnök megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még „egészen másik” Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint „az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk”. A független képviselő úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami „önmagában elképesztő”, ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom. Fodor Gábor megdöbbentőnek nevezte a két politikus találkozójának tartalmát is. Véleménye szerint világos volt, hogy Vlagyimir Putyin „egyfajta vazallusként tekint Orbán Viktorra és Magyarországra”. A találkozó önmagában szégyenteljes volt és világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek „Moszkvából diktálnak” – jelentette ki. A pártelnök egyúttal kijelentette, Magyarországnak az ad biztonságot, ha Oroszországtól független útvonalon jut gázhoz. Megjegyezte azt is, Orbán Viktornak fel kellett volna vetnie, hogy megpróbál közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2015. február 18. 10:56
Nagyjából erre lehetett számítani.
citizen queen
2015. február 18. 10:18
Egyébként vicces nézni, ahogy habzó szájjal hörögnek sorban az ellenzéki pártok, és a komplett bal-lib média. Kínjukban már mindenféle ötvenes évekbeli lózungokat kaparnak elő, láncos kutyától kezdve a legvidámabb barakkig. :-) A lényeg: jön a gáz továbbra is, és olcsón. Ha Európának, vagy Amerikának ez nem tetszik, akkor biztosítsák Magyarország energia-ellátását. Azt azért mégsem várhatják el, hogy puszta lojalitásból olyanok iránt, akik egyébként mindig tojnak a fejünkre, ha magyar ügyekről esik szó, télen gáz nélkül maradjon az ország.
citizen queen
2015. február 18. 10:14
Azért van annak egy diszkrét bája, amikor az utódpárt, ami negyvenöt éven át kiszolgálta a Szovjetuniót szó nélkül, pofázik nemzeti érdekek elárulásáról. Plusz a ripacs, akinek az anyósa kőkemény kommmunista-szovjetbarát párt-elit család tagja.
qccqccqcc
2015. február 18. 09:26
Áruló köcsög!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!