A lengyel kormányfő szerint nehéz beszélgetésen van túl Orbánnal

2015. február 19. 15:00

A magyar miniszterelnök varsói látogatásán az ukrán válság kapcsán újra üdvözölte a minszki megállapodást, illetve beszélt arról is, hogy Európának szüksége lenne az Oroszországgal közös eurázsiai gazdasági térségre. Ewa Kopacz lengyel kormányfő mindeközben azt közölte: őszinte és nehéz beszélgetést tartottak Orbánnal az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról.

2015. február 19. 15:00

Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett, a magyar és a lengyel mindig is szabadságszerető népként tekintett egymásra – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást. „Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre” – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (...) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra”.

A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre – sorolta a minszki megállapodást idézve.

Orbán Viktor jelezte, „gyakorlati kérdésekről” is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.

A magyar kormányfő hozzátette, hogy „Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben”. Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt – idézte fel –, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, „mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk”.

Kopacz: Szükség van az egységre Ukrajna ügyében

Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú” – közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén. Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.

Lengyelországot és Magyarországot mindig igazi, nemcsak a közmondásból ismert barátság kötötte össze. Kiváló példája ennek Bem József tábornok alakja, aki Lengyelország és Magyarország közös hőse, az ő személyében összefonódik a történelem és az értékek közössége. Büszke vagyok arra, hogy országaink az elnyomatás évei után ma a Nyugat közösségének tagjai” – mondta Kopacz.

A lengyel kormányfő rámutatott, hogy a rendszerváltás során a két országnak joga volt önnállóan dönteni sorsáról, és nyomatékosította: ugyanolyan jog illeti most meg Ukrajnát. Elmondta, hogy a két nemzet „külső segítségnek köszönhetően” nyerte el a függetlenségét a rendszerváltás idején, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak „becsületbeli kötelessége van” a most függetlenségükért harcoló nemzetekkel szemben.

Kopacz Lengyelország szempontjából alapvetőnek minősítette „Oroszország Ukrajna elleni agressziójának” elítélését, és hangsúlyozta: ugyanolyan fontos a visegrádi együttműködés is. Kijelentette: „Magyarország és Lengyelország mindig veszített, amikor a nemzetközi politikában a jogot az erőszak váltotta fel”.

Összesen 398 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. február 19. 21:47
Lengyelország bízik a nyugati szövetségesekben, hogy nincsen egyedül, megvédik a nyugati szövetségesek ha kell... 1939-ben is bízott bennük...
írmag
2015. február 19. 21:44
A barátságot, a hit után, mindennél fontosabbnak gondolom a két nép együttműködése tekintetében, ezt a közös történelmünk eseményei is így igazolhatják. Lehetnek újabb barátaink is, de a régiek sokkal többre értékelhetőek, mert a kölcsönös őszinteségünk régóta iránymutató. A kölcsönösen figyelmeztető ítéleteink bizonysága jelei lehetnek a megtett, új helyzetből adódó lépéseink jóságának. Nem győznünk kell a barátunk ellenében, hanem egyeztetnünk. A kereszténység, a tízparancsolat mindig jó irányzék volt köztünk, még a lengyel zsidók tekintetében is.
Akitlosz
2015. február 19. 20:13
Azért az érdekes, hogy a magyarok, ha nem is rajonganak a rokon népeikért finnugorokért, türkökért, de legalább nem is utálják őket. Míg a szlávok még egymás szavát is értik, mégis legszívesebben inkább elmetszenék egymás torkát. Kto kurwa?
Akitlosz
2015. február 19. 20:03
„Magyarország és Lengyelország mindig veszített, amikor a nemzetközi politikában a jogot az erőszak váltotta fel”. Kaptak egy nagy halom német területet mindkét világháború után. A mai Nyugat-Lengyelország korábban sohasem volt Lengyelország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!