Mi a bölcsészettudományok haszna?

2015. január 20. 12:51

A humán tudományok jelenéről és jövőjéről, valamint a természettudományokkal való kapcsolódási pontokról fejtik ki véleményüket annak a tanácskozásnak a résztvevői, amelyet január 20-án, szerdán délután rendeznek az MTA székházában.

2015. január 20. 12:51

A nyilvános kerekasztal-beszélgetés aktualitását Hörcher Ferenc, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet igazgatójának „A bölcsészettudományok hasznáról” címen megjelent, angol-magyar kétnyelvű tanulmánykötete adja.

A tanácskozáson elmondja gondolatait a bölcsészettudományok hasznáról Lovász László, az MTA elnöke, Vékás Lajos akadémikus, az MTA alelnöke, Hámori József akadémikus, Pléh Csaba akadémikus, Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, valamint Hörcher Ferenc.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a beszélgetés helyszíne az eredetileg meghirdetettől eltérően nem a Kisterem, hanem a Nagyterem lesz. A rendezvény 14 órakor kezdődik.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gwrf
2015. január 20. 16:27
nyilvánvaló, hgy minden magára valamit is adó civilizált társadalomnak szüksége van történészekre, régészekre, nyelvészekre, társadalomkutatókra, orientalistákra, antropológusokra, politológusokra. HA viszont egy egyetemet abban tesznek érdekeltté a fejkvóták által, hogy minél több hallgatót vegyen fel és rúgdosson el sokakat a diplomáig, akkor abból az következik, hogy hatalmasra duzzad az értelmetlenül diplomások száma, a diploma elértéktelenedik (még azoké is, akik valóban tehetségesek), és idővel, meg egy-két polulista politikus által gerjesztve az egész társadalom szemében pejoratív jelzővé válik az, hogy bölcsész. Az, hogy felvételi követelmény gyakorlatilag semmi nincs, még hagyján. De az, hogy az egyetemi oktatók keze gyakorlatilag gúzsba van kötve, és nem szórhatják ki menet közben a sok melegedni járót, az egészen tragikus.
Ultima Ratio
2015. január 20. 15:25
A nyelvszakos bölcsész ma piacképesebb, mint a közgazdász vagy a jogász, csak úgy mellékesen jegyzem meg.
tango47
2015. január 20. 15:09
Elég szomorú, hogy ma a humán tudományoknak ennyi becsülete van csak, mint amit a kommentek mutatnak. A bölcsészkaron nem csak marxista filozófusokat képeznek!
Maddox
2015. január 20. 13:38
Akkor ez ma ugyanúgy nem fog kiderülni, mint ahogy eddig sem, soha. Illetve tippem azért van: az egyetemek felvehetik az állami támogatást azok után a diákok után, akik mérnöki, informatikai, pénzügyi, orvosi-gyógyszerészeti szakokhoz hülyék voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!