Még nem vonatkozik az új felvételi eljárás a felvételizőkre

2015. január 16. 18:14

Nem vonatkozik az új felvételi eljárás a szombaton vizsgázókra – jelentette be a köznevelési államtitkárság, így felvételizhetnek azok is, akik esetleg egy évet visszalépve jelentkeznének középiskolába.

2015. január 16. 18:14

Nem vonatkozik a most szombaton központi írásbeli vizsgát írókra a módosított köznevelési törvény miatti új felvételi eljárás – közölte a köznevelési államtitkárság pénteken. Előzőleg – az Oktatási Hivatal levelére hivatkozva – több hírportál is arról írt, hogy a január 1-jén életbe lépett jogszabály-módosítás miatt a diákok egy része nem vehet részt a szombati központi írásbeli vizsgákon. Az új törvényben ugyanis már nem szerepel az a kitétel, hogy a szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal.

Ez – a megjelent értelmezések szerint – azt is magával vonja, hogy nem felvételizhettek volna szombaton azok, akik „túlkorosan”, egy évet visszalépve jelentkeznének középiskolába, azaz akik például nem negyedikesként, hanem ötödikesként felvételiznének nyolcosztályos gimnáziumba.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta a tavaly decemberben elfogadott 2014. évi törvény januári hatályba lépése során kialakult helyzetet, és felhívta az Oktatási Hivatal elnökének figyelmét a jogalkotási törvény rendelkezésére, amely szerint a törvény hatályba lépése előtt jelentkezőkre nem vonatkozhat az új felvételi eljárás. Tehát a szombati felvételizők esetében ez a jogszabály még nem alkalmazható – írta közleményében a köznevelési államtitkárság.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2015. január 16. 20:21
Amíg 2-es érettségivel be lehet jutni a pedagógiai felsőoktatásba, addig hogy akarunk mi "tudásalapú társadalmat" építeni? Ezt mg Magyar Bálintka meg a Fodor Gabika tették tönkre. Minek várni a tisztességes felvételi bevezetésével?
packó_
2015. január 16. 18:51
Felháborító, ami történt: 11 éves gyerekeknek mondják, hogy -felvételíztek, aztán 3 nappal azelőtt, hogy menni kellene azt, hogy nem felvételiztek. Majd egy nap múlva azt, hogy felvételiztek mégis. Ezt nem lehet megcsinálni, főleg gyerekekkel sem.
cutcopy
2015. január 16. 18:35
"több hírportál is arról írt, hogy a január 1-jén életbe lépett jogszabály-módosítás miatt a diákok egy része nem vehet részt a szombati központi írásbeli vizsgákon" Ja, azzal az abszurd címmel hogy "feleslegesen tanultak a gyerekek.."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!