PM: A KEHI vizsgálja a NEA által támogatott civileket is!

2014. december 03. 11:58

Szabó Tímea azt kéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, hogy tartson vizsgálatot a CÖF-vezető Csizmadia László által irányított Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott civilszervezeteknél is.

2014. december 03. 11:58

A Párbeszéd Magyarországért (PM) azonnali Kehi-vizsgálatot követel a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásait felhasználó civil szervezeteknél. Szabó Tímea, PM társelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz leplezetlenül látja el milliókkal évek óta a saját álcivil szervezeteit, amelyek nem a magyar társadalom, hanem a kormánypárt érdekében cselekszenek és ezzel a Fidesz saját propaganda céljaira használja az adófizetők pénzét. Kitért arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap vezetője az a Csizmadia László, aki egyúttal – a kormány számára a Békemenetet szervező – CÖF irányítója. Értékelése szerint ugyanakkor a társadalom számára hasznos tevékenységet nem végeznek. 

Azt mondta, hogy a NEA látványosan sok támogatást nyújtott a kiskőrösi Gmóser-családhoz kötődő civil szervezeteknek. Megemlítette többek között, hogy a Kiskőrös Kultúráért Egyesület tavaly 3,5 millió forintot, idén 5,3 millió forintot nyert, és az egyesület elnöke az a Gmóser András, akit 2007-ben a Fidelitas alelnökévé választottak, idén pedig fideszes színekben jutott be a képviselőtestületbe. Szintén ő vezeti a Főnix kulturális és ifjúsági egyesületet, amely tavaly 6,7  millió, idén 3,6 millió forintot kapott. 

Szabó Tímea azt mondta: a valódi civileket a KEHI folyamatosan vegzálja, miközben ezen állami pénzek hasznosulásáról semmit nem tudni. Kijelentette: haladéktalanul ki kell vizsgálni, hogy van-e politikai szál a NEA-források kiosztásánál. A PM határozottan kiáll az átláthatóság mellett és szerinte ezért is szükséges az álcivilek azonnali átvizsgálása. Jelezte: meg fogják vizsgálni a NEA által támogatott összes civil szervezet munkáját, és szükség esetén kikérik azokat a dokumentumokat amelyek bizonyítják, hogy mire költötték el a közpénzeket. 

A képviselő a veszprémi időközi választásról elmondta: a PM elnöksége úgy döntött, támogatják Kész Zoltán indulását. Meggyőződésük, hogy a veszprémi időközi választás mérföldkő lehet „az Orbán-rezsim és a kétharmad lebontásának folyamatában” – mondta, hozzátéve: ellenzéki győzelem esetén milliók reménye térhet vissza, hogy Magyarország újra köztársaság lesz. Aki kiutat akar a szociális válságból, a jogállamiság visszaszorításából, támogat egy civil jelöltet – közölte.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. december 03. 21:12
HAHAHAHA:)))) Persze a CÖF-fel kezdik, aztán végigmennek az összes fideszes képviselő magánalapítványán. Azért az durva, hogy Zuschalg egy ilyen miatt ült, ma meg már az összes fideszes politikus ugyanazt csinálja, csak nagyban. És ők nem mennek sittre, sőt nyilvánosan csorgatják maguknak a közpénzt. Lopni tudni kell.
Nannyó
2014. december 03. 12:51
Kíváncsiságból rákattintottam a Timi által kifogásolt Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesületre. Ahogy olvasgattam, rájöttem, hogy ez a szegény kis egyesület valószínűleg hiába pályázna az Ökotársnál norvég pénzekre... http://www.recic.hu/bacs/szervezet_es_projekt/fonix_kulturalis_es_ifjusagi_egyesulet
Mich
2014. december 03. 12:37
A bajnaista PM teljesen HITELTELEN és JÖVŐTLEN... de világos: minden civil alapot ki kell vizsgálni (örülök, hogy legalább a Ballik egy része támogatja az "Ökotárs" és a Soros-pénzek kivizsgálását...)
Secnir
2014. december 03. 12:19
gmóser, gmóser. kedves jobboldaliak, ez a név kóser?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!