Déli Áramlat-after: Putyin felhívta Orbánt

2014. december 07. 13:01

Orbán Viktorral és Tomislav Nikolić szerb elnökkel telefonált a hétvégén Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Kreml tájékoztatása szerint szó esett arról, mit lehetne összehozni a Déli Áramlat lezárása után, de a kétoldalú kapcsolatokról is beszéltek.

2014. december 07. 13:01

Vlagyimir Putyin telefonon beszélt a magyar kormányfővel és a szerb államfővel a Déli Áramlat projekt lezárása utáni energetikai együttműködés lehetőségeiről, közölte a Kreml sajtószolgálata vasárnap. A rövid tájékoztatás szerint az orosz államfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Tomislav Nikolić szerb elnökkel a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről is szót váltott.

Vlagyimir Putyin hétfőn, Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításától és Törökország felé vezető szállítási útvonalat épít ki. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió nem támogatja a beruházást, és Bulgáriától sem kapták meg az engedélyt az építésre.

Az Ukrajna megkerülésével tervezett Déli Áramlat európai gázvezeték Oroszország fekete-tengeri partvidékétől indult volna, és Dél- és Közép-Európa országaiba, így Szerbiába és Magyarországra is szállította volna az orosz földgázt.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2014. december 07. 17:21
ma az echo moskvy nevü hirportálon megjelent egy nagyon tanulságos elemzés az európai gázhelyzetről. Nos ennek alapján abszolut semmi szükség nincs sem a déli áramlatra,sem a török faszakodásra. A török project egyetlen oka,hogy putyin és a rottenberg testvérek már kibasztak az ablakon a projectre 23 milliárd dollárt...Ami pedig a lehetőségeket illeti. Hatalmas gázkészletei vannak a tengermellékeken a románoknak, ciprusiaknak, törököknek, bulgároknak, az olaszok már hoszabb ideje barátkoznak a gondolattal,hogy megfinanszirozzák a déltengeri -észak-afrikai vezeték kiépitését. Az emlitett lelőhelyek folyamatos feltárása már folyik, éves szinten 5o-7o milliárd köbméter gáz jöhet ezekről dél és kelet-középeurópának. És akkor még nem is beszéltünk Katar- Marokko-Izrael-Tunisz..stb...lehetőségeiről és a cseppfolyósitott gáz szállitásáról. Putyin és társai lassan ,de biztosan tért veszitenek a világban ....gáz van ....méghozzá nagy gáz a führernél.
Morgen
2014. december 07. 17:13
"Orbán elígérkezett ma az oroszoknak?" Csabi! Bizonytalan vagy, sok a kérdőjel!
Tintamin
2014. december 07. 17:03
Amikor Vitya meghallotta, hogy a telefonnál Vladó van, egyből féltérdre ereszkedett, torkát meglazította.
Sulammit
2014. december 07. 13:54
A problémák azért vannak, hogy megoldjuk. Főjön baracknak a feje, hogy hová adja el a palagázát. Aminek ugye az áfacsalás nevet adta. De mi tudjuk Obama, hogy mire megy ki a játék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!