Rezsiholdinggal folytatja a kormány a rezsicsökkentést

2014. szeptember 16. 13:57

Két hét múlva folytatódik a rezsicsökkentés: az áram ára már szeptember elseje óta 5,7 százalékkal olcsóbb, októbertől pedig a távhő árát csökkentik 3,3 százalékkal. A következő lépés az lesz, hogy rezsiholdingot hoznak létre, amely az ipari rezsicsökkentés alapja lesz – mondta el a kormányszóvivő.

2014. szeptember 16. 13:57

Két hét múlva tovább csökkennek a családok terhei, a kormány folytatja a rezsicsökkentést: a tavalyi 20 százalékos csökkentések után szeptember elsejével az áram ára további 5,7 százalékkal lett olcsóbb, októbertől pedig az távhő ára csökken további 3,3 százalékkal – nyilatkozta Kurucz Éva kormányszóvivő kedden az MTI-nek.

Az eddigi rezsicsökkentésekkel a családok terhe évi 350-360 milliárd forinttal mérséklődött, a családok átlagos megtakarítása évente már 150- 200 ezer forint – tette hozzá. „Ez óriási változás, ha belegondolunk abba, hogy 2010-ben még a magyar családok fizették Európában a legmagasabb gáz árat és a második legmagasabb áram árat” – fogalmazott Kurucz Éva. 

Hozzátette: a következő lépés a rezsiholdig létrehozása, amely az ipari rezsicsökkentés és a hazai vállalkozások versenyképességének javításának további alapja lesz. A munkacsoport jelenleg is dolgozik – közölte a kormányszóvivő. Kurucz egyébként cáfolta azon sajtóhíreket, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) gázár-szabályozásról szóló szakmai rendeletmódosítása akadályozná a rezsicsökkentést. Mint mondta, a rendeletmódosítás semmilyen módon nem érinti sem a rezsicsökkentést, sem a lakossági végfogyasztói árakat, mivel azokat a fejlesztési miniszter rendelete határozza meg. A kormány elkötelezett a rezsicsökkentés mellett – húzta alá a szóvivő.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2014. szeptember 16. 19:42
A savanyú szőlő szaporítja a butákat, de 2018-ig csak ennyi jut nekik!
Apáczai
2014. szeptember 16. 16:55
A rezsiköltségek méltányos színtre állítása indokolt és szükséges. Az extraprofitra beállt költségek nem csak a családok életét keserűsítette meg, de piaci alapon is teljesen indokolatlan volt. Sőt, a gazdaság versenyképességének is egyik visszafogója. Hogy álljon helyt egy olyan magyar cég, amelyik 30-50%-kal magasabb rezsiköltséget kell elszámoljon, mint egy hasonló külföldi cég, amelyikkel nem pavkázhattak a szolgáltatók, vagy éppen állami szolgáltató segíti a vállalkozásokat. Mint a franciáknál meg a németeknél. Ha nálunk nem egy galád balliberális rezsim kúrja el a mayógyar gazdaságot, a böszme meg a libás irányításával, akkor a magyar gazdaság sem itt tartana.
poppy flower
2014. szeptember 16. 16:24
Most mán jöhet a zingyenvillany és a zingyentávfűtés.....Oszt a hús, a kaja áfája mikortól lesz 5%?
gwrf
2014. szeptember 16. 16:00
nem nyugszunk, amíg nem a Főtáv fizet átalánydíjat a magyar állampolgároknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!