A Gazprom vezérével tárgyalt Orbán

2014. szeptember 22. 21:04

Alekszej Miller és Orbán Viktor a téli földgázellátásról és a Déli Áramlatról tárgyalt hétfőn délután Budapesten.

2014. szeptember 22. 21:04

Megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával hétfő délután Budapesten, az Országházban – erősítette meg az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Gazprom által hétfő este Moszkvában kiadott közlemény szerint a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról és a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról tárgyalt a Gazprom vezérigazgatója. A találkozón külön téma volt a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítése, amely – mint a Gazprom tájékoztatójában áll – az előre eltervezett menetrend szerint halad. 

A budapesti tárgyalásról szóló moszkvai közlés szerint Magyarországon jelenleg az osztrák Baumgarten irányába vezető szakasz tervezési-felmérési, területrendezési munkálatainak, és a környezeti hatástanulmányoknak az elvégzésére kiírt pályázat van folyamatban. A magyar szakaszt tervező céget október végéig tervezik kiválasztani. 

A Gazprom közleménye szerint az orosz gázt Dél- és Közép-Európa több országába eljuttató Déli Áramlat vezetéken keresztül Magyarországra 2017-ben érkezik az első szállítmány. Arra is emlékeztetnek, hogy az Ukrajna elkerülésével tervezett rendszeren 2015 végétől, 2016 elejétől tervezik beindítani az első szállításokat. A Déli Áramlat teljes kapacitását 2018-ra éri el, amely akkor már évi 63 milliárd köbméter földgázt szállít.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2014. szeptember 23. 12:48
jelenleg a Gazprom és millere cseppet sincs abban a helyzetben,hogy feltételeket támasszon az európai vevőkörnek. A gáz spot ára rekordminimumon van , a Gazprom idei eredménye hatvan százalékkal csökkent, Kina nem siet finanszirozni putyin baromságait a Távol-Keleten. Szóval most arról kell tárgyalni az oroszokkal,hogy hajlandóak -e további érdemi árcsökkentésre .Ha nem akkor lehet,hogy nem tudnak majd mit kezdeni az át nem vett gázmennyiséggel...LOL
bdi
2014. szeptember 23. 09:25
A magyar kormányfő kormányfőkkel tárgyaljon, ne cégvezetőkkel. Tiszta jobbágyság.
császár
2014. szeptember 23. 08:37
Nekünk velük kell tárgyalni. Sokkal több értelme van, (mármint ha jól tárgyalunk) mint egy amerikai elnöki látogatásnak.
Pofa Benő
2014. szeptember 22. 22:48
" Vadász, vadász, Te sz*pni jársz ide...."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!