Külügy: Nem sérti az autonómia a magyar-román alapszerződést

2014. augusztus 15. 13:35

Nem sérti az autonómia a magyar-román alapszerződést, ebben a kérdésben Románia nem Magyarországgal, hanem a saját állampolgáraival vitatkozik – reagált a külügyminisztérium Titus Corlățean kijelentésére.

2014. augusztus 15. 13:35

A román külügyminiszter egy nyári szabadegyetemi előadáson bírálta a magyar autonómiapárti nyilatkozatokat, amelyek szerinte ellentétesek a magyar-román alapszerződéssel.

A magyar külügyminisztérium Corlățean kijelentésére úgy reagált: az autonómia kérdése nem sérti a magyar-román alapszerződést, hiszen éppen ez a dokumentum emeli a kisebbségi ügyeket a kétoldalú kérdések közé.

A külügyi szóvivő kiemelte: Magyarország már többször is világossá tette Románia előtt, hogy a kétoldalú alapszerződés értelmében a romániai magyarság ügyeit nem tekinti román belügynek.

Nagy Anna hangsúlyozta: az autonómia kérdésében „a román kormány nem Magyarországgal vitatkozik, hanem a saját állampolgáraival”. Ugyanakkor történelmi példák is azt mutatják, hogy az autonómia kivívásához szükség van az anyaország támogatására - közölte a szóvivő. Hozzátette: a magyar kezdeményezések nem az etnikai alapú területi autonómiáról szólnak, de „a román reakciók gyakran félreértelmezik ezt”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. augusztus 15. 14:47
Csak a szokásos: a románok megköpdösnek minket, miközben törlik belénk a koszlott bocskorukat, mi meg visszaszólunk, de azért a lábtörlést nyugodtan tűrjük tovább.
Antigoné
2014. augusztus 15. 13:42
Azért értelmezik félre,mert félre akarják értelmezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!