Megveszi az állam az MKB Bankot

2014. július 24. 14:37

Az eddigi tulajdonos Bayerische Landesbank igazgatótanácsának elnöke azt nyilatkozta: nagy megkönnyebbülés, hogy megszabadultak az MBK Banktól. A közlemény szerint a magyar leánybankot – amely a legveszteségesebb magyar bank – 55 millió euróért adták el a kormánynak, emellett a a Bayerische Landesbank elengedte az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését.

2014. július 24. 14:37

A magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t (MKB Bank) a Bayerische Landesbanktól (BayernLB) – közölte csütörtökön a bajor tartományi bank. A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB Bankkal szembeni 270 millió eurós követelését. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik.

Az MKB Bank értékesítése „nagy megkönnyebbülés” – idézték a közleményben Johannes-Jörg Rieglert, a bajor állam többségi tulajdonában lévő bank igazgatótanácsának elnökét. A magyar leányvállalat értékesítése „a múlt egy terhétől” szabadítja meg a társaságot – tette hozzá Markus Söder bajor pénzügyminiszter, aki kiemelte, hogy „kemény, de fair” tárgyalásokat folytattak az MKB Bank sorsáról. A megállapodással „lezártuk a magyar fejezetet” – mondta Söder.

A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa.

Az MKB Bank a legveszteségesebb magyar bank. A magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint, a konszolidált nemzetközi kimutatás (IFRS) alapján pedig 121,5 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet. A két eredmény közötti eltérést rendkívüli tétel okozta, amely a hitelintézet tőkehelyzetének megerősítését szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag része volt. 

A BayernLB a közelmúltban több lépcsőben mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre magyar érdekeltségénél.

A bajor állam 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságból. Az Európai Bizottság egy sor intézkedést, köztük a magyar leányvállalat értékesítését írta elő az állami támogatás ellentételezésére.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. július 25. 12:57
Természetesen a hír nem iga.. sokkal inkább az Átveszi szó lenne a megfelelő..
Gregorius
2014. július 24. 20:15
Egy dolog valahogyan elsikkadt. A bajorok a nagy összegű állami támogatás miatt, rá voltak kényszerítve arra, 2015-ig adják el egyebek mellett a magyar leánybankjukat. Ez a vétel szempontjából, különösen úgy, hogy valószínűleg most nincsen sok potenciális vevő, ideális volt az államnak.
tango47
2014. július 24. 20:12
Az Indexen ez úgy jelent meg, hogy a kormány ÁLLAMOSÍTJA az MKB Bankot. Csodálkozom, hogy magukat újságírónak tartó kollégák nem szólnak az "elkövetőnek", hogy nincs tisztában a fogalmak jelentésével. A mi családunkat érintette az államosítás. Akkor az úgy ment, hogy ELVETTE az állam a vagyontárgyat (üzemet, boltot) és a volt tulajdonos örülhetett neki, ha nem talapítették ki mellékbüntetésként.
kovacsotto
2014. július 24. 19:32
Hű ha mennyi milliárdba fog még ez nekünk kerülni! Az MKB-t igen jelentősen érinti a devizahiteles probléma, amit majd így az államot fogja terhelni, és nem a külföldi anyabankot. Miért is könnyebbült meg az anyabank?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!