Az expó pavilonjának ügyéről

2014. június 05. 14:27

Levélben kérjük Szőcs Géza Kormánybiztos Urat, hogy az eredeti eredménynek megfelelően az első díjas pályamunkát valósítsa meg a Kormány.

2014. június 05. 14:27
Magyar Építész Kamara, Magyar Építőművészek Szövetsége

A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA ÉS A MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE ÁLLÁSPONTJA

1. 2013 őszén megjelent egy kiírás „látványötlet” pályázatra, gondosan kerülve a tervpályázatokról szóló kormányrendelet kifejezéseit, így az eljárásra nem vonatkoztak a megszokott szabályok. Bárki indulhatott rajta, építész portálon nem hirdették meg.

2. A MÉK felajánlva segítségét próbált kapcsolatba lépni a kiíróval. Sikertelenül, a levélre nem válaszoltak, egyeztetésre nem kaptunk időpontot.

3. A kiíró utólag – a MÉSZ kérésére – bevonta a szakmai szervezetek képviselőit, ekkor került az elnökség döntése szerint Kalo Emese a zsűribe a MÉK küldöttjeként, illetve Marosi Miklós a MÉSZ küldötteként. Az első ülésen a zsűri építész tagjai módosításokat, kiegészítést kértek a kiíráshoz, amelyek megjelenésére ígéretet is kaptak. Az idő telt, jogászokra, hivatali rendre hivatkoztak, végül nem jelent meg semmi módosítás.

4. A bírálat jó hangulatban folyt, nagy érvelések mellett végül érvényesültek az építészeti szempontok, pontozással a MALOM lett az 1. díjas.

5. A zsűrizés végén ígéretet kaptunk, hogy a végleges programalkotásba bevonnak minden szakmai szervezetet.

6. Az eredményhirdetés után a szakmai szervezetek kaptak egy „Tervezési program előkészítése” című táblázatot, melyben az első négy helyezettet kellett különféle szempontok szerint - a tervek kidolgozottsági szintjénél sokkal mélyebb szintű - kérdésekben értékelni. A táblázatot részlegesen töltöttük ki és jeleztük, hogy ilyen mélységig ezek a pályázati tervek nincsenek kitalálva.

7. További programalkotásba, döntésbe a MÉK és a MÉSZ nem lett bevonva.

8. Döbbenten hallottuk a hírt, hogy a második díjas tervet kívánják megvalósítani, amit szakmai szervezeteink (MÉK, MÉSZ) képviselői sem a zsűrizés folyamán, sem a zsűrizés befejezése utáni, úgynevezett program előkészítésben nem támogattak.

9. A MÉK és a MÉSZ elhatárolódik a 2. díjas tervtől és levélben kéri Szőcs Géza Kormánybiztos Urat, hogy az eredeti eredménynek megfelelően az első díjas pályamunkát valósítsa meg a Kormány.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2014. június 05. 19:31
Csak egy kérdésem van a magyar építészekhez. MÉK és MÉSZ miért nem egyesült eddig is, ha már egy hajóban ülnek. ( a szakmaiságra gondoltam és ez a véleményem a pedagógus szakszervezetekről is. Miért párt-politikailag tesztelik ill. stresszelik a jónépet?) Egy - egy hivatásnak, szakmának, mesterségnek jó lenne tömörülni egy képviseletbe. Ja! De nincs ilyen.............
Ellensúly
2014. június 05. 16:47
Hihetetlen, végre helyesen le tudta írni valaki, hogy expó! Éljen!
1istvan
2014. június 05. 16:13
na ne máá? a pályázati kiírásban szerepelt, hogy nem feltétlenül az első díjast építik meg. mivolt ezen olyan döbbenet? és mit érnek vele ha elhatárolódnak? játszátok itt az eszeteket, mert ezt kívánja a "közhangulat" vélehtően egy kisebb része, pont mint a nemzetinél!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!