A menekültek jogaiért tüntettek Debrecenben

2014. május 17. 16:28

A debreceni menekülttábor lakóinak jogaiért demonstráltak a Migráns Szolidaritás Csoport tagjai és menekültek Debrecenben, a menekülteket befogadó állomás előtti területen. Azt akarják elérni, hogy a menekültek ne kerüljenek menekültügyi őrizetbe. Közben a tér túloldalán a Jobbik is sajtótájékoztatót tartott a témában.

2014. május 17. 16:28

A Migráns Szolidaritás Csoport azért tüntettek szombaton a debreceni menekülttábor előtt, hogy az odaérkező menedékkérők ne kerüljenek menekültügyi őrizetbe – mondta el Babak Arzani, a csoport egyik iráni tagja, maga is menekült. Kifogásolta, hogy a debreceni menekülttáborba érkezők 42 százalékát – ahogy fogalmazott – azonnal „bezárják”, és szerinte nem lehet tudni, milyen szempontok alapján döntenek.

Babak Arzani utalt a Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésére, amely szerint a debreceni menekülttáborban a legrosszabb a helyzet a magyarországi befogadóállomások közül. Debrecenben nem példa nélküli a menekültek fizikai bántalmazása, kezdetleges módon állapítják meg a kiskorúság tényét, és számos esetben nem lehet tudni, mit történik a kérelmezőkkel a szögesdróttal, betonkerítéssel körülvett táboron belül – állította.

Babak Arzani reményét fejezte ki, hogy demonstrációjukkal  hozzájárulnak a menekültügyi őrizet eltörléséhez Magyarországon. A demonstrálókhoz időközben a debreceni menekülttábor több lakója is csatlakozott, összesen mindegy százan lehettek a befogadóállomás előtti téren, békésen zenéltek, énekeltek, miközben transzparenseket tartottak a magasba, például „A menekültek nem bűnözők” felirattal.

A menekültek melletti demonstráció idején a tér másik oldalán sajtótájékoztatót tartott a Jobbik debreceni szervezete. Herpergel Róbert, a párt szakpolitikusa kijelentette: a debreceni Jobbik azt szeretné, ha a menekülttábor önfenntartó lenne, napi költségeiket közmunkával teremtenék elő a tábor lakói.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője kijelentette: ők a környékbeli lakók érdekeit képviselik, s felidézte, milyen akciókat – fáklyás felvonulásokat, demonstrációkat – szerveztek az elmúlt hónapokban a lakók nyugalmáért. Ugyancsak emlékeztetett az elmúlt években menekültek által, helyi lakosok ellen elkövetetett bűncselekményekre.

A Jobbik továbbra is követeli a menekülttábor zárttá nyilvánítását a debreceniek, különösen a környéken élők nyugalma és biztonsága érdekében – hangsúlyozta Ágoston Tibor. Herpergel Róbert hozzátette: ezekről a kérdésekről békés szakmai vitát szerettek volna folytatni a Migráns Szolidaritási Csoport jelenlevő tagjaival, akik ez elől elzárkóztak.

A térségben a demonstráció idején jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt az MTI tudósítója. Atrocitásra nem került sor.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. május 18. 11:39
Aki bunt kovet el, azt azonnal hazatoloncolni. Akarmilyen kis bun legyen, nem szamit. Nincs szuksegunk bunozokre.
Leszart Rittberger
2014. május 18. 09:36
Ez megint csak a művelt Nyugat szopatása a keleti határon élőknek. Inkább fizetnek, hogy itt tartsuk őket-Orbán meg nem itt lakik. Had menjenek Ausztriába, Németországba, meg a toleranciabajnos svédekhez. Semmi szükség nincs itt ezekre. Remélem előveszitek majd a menekült témát az önkori választásokon kedves jobbikosok.
szancso
2014. május 18. 06:08
Pár héttel ezelőtt a német RBB adón egy érdekes riportot játszottak le. Tavaly nyár végén egy Asylos csoport menetet szervezett Berlinbe, több jogot és ellátást követelve. Miután nem érték el a kitűzött céljukat elfoglaltak egy lebontásra váró iskolát és beköltöztek oda. A kerület önkormányzata most tavasszal akart hozzá kezdeni az épület lebontásához és kiakarta üríteni. Lett is belőle nagy sívítás a jogvédők részéről. Aztán meginterjuvoltak egy érinettet, aki a jogvédőnek a szemébe vágta, hogy őket csak a saját politikai céljaik elérésére használják, nem érdekli őket igazán, hogy mi történik velük, napközben felheccelik őket, aztán este haza mennek a jól fütött lakásaikba. Ezért úgy döntöttek befejezik ezt a cirkuszt és visszatérnek oda, ahol eredetileg asylt kértek. Kb. ez történt Debrecenben is.
Eisenberger Benjámin
2014. május 17. 23:52
Erre a problémára igenis létezik megoldás! Ezen személyek tkp. 100%-a tovább óhajt utazni a művelt nyugatra. Ne korlátozzuk őket a szabad mozgásban! Minek itt tartani szegényeket, ráadásul őrizetben, hadd menjenek! Az illetékes hatóságok semmit sem láttak, hallottak, nem is beszélnek. Tőlünk? Ugyan, egy lélek sem. Ott meg már úgyis annyian vannak, mint a rosseb, nem oszt, nem szoroz. Ilyen egyszerű ez, és milyen olcsó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!