Orbán levelet írt a német megszállás emlékművéről

2014. április 30. 10:50

A miniszterelnök hosszú levelet írt Dávid Katalin művészettörténésznek, amelyben kiáll a német megszállás emlékműve mellett. Orbán a levélben hangsúlyozza: „olyan felelősséget nem vállalhatunk, amely nem illet bennünket”.

2014. április 30. 10:50

Orbán Viktor négyoldalas levélben védi meg a német megszállás emlékművét. Az Origo birtokába került levelet a miniszterelnök Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténésznek írta, aki „Feljegyzés” címen írt az emlékműről. Orbán szerint ez az írás „az első, amely elkerüli a sajnos lassacskán elkerülhetetlen politikai lökdösődés kocsmapultját”.

Orbán a birodalmi sast azért nem tartja problematikusnak, mert arra a kérdésre, hogy a nácik vagy a németek voltak-e a megszállók, az a válasz, hogy a németek, akik akkor épp náci államberendezkedésben éltek. Az angyal Magyarországgal történő azonosítását pedig egy olyan kor tünetének tartja, ahol „a politikai-harci értelmezések vonzóbbak, mint a szellemi-lelki természetűek”. A miniszterelnök szerint viszont az angyal a nácik keresztényellenességét jeleníti meg, hogy a „korabeli német birodalom félresöpörte a kétezer éves európai keresztény erényeket”.

Az emlékmű értelmezésével kapcsolatban leszögezi: nem tudja, hogy filozófiai vagy művészettörténeti szempontból korrekt-e, hogy egy emlékmű ilyen széles teret hagy az értelmezésnek, de ő személy szerint nem szereti a túlságosan didaktikus alkotásokat, mert azok lehangoló benyomást tesznek rá.

A német megszállás és a magyar felelősség összefüggéseiről a miniszterelnök úgy vélekedik: az biztos, hogy a megszállás után történtekért Németország felelősséget visel. Azonban a megszállt ország vezetőit is terhelheti felelősség, mégpedig itt a kollaborálás vádja megáll Orbán szerint.

A legfogósabb az egészben viszont az együttélés kérdése – emeli ki. Orbán szerint ebben „amit mi, magyarok megtehettünk, megtettük. Bocsánatot kértünk, habár tudjuk, hogy a népirtókkal való kollaborálás bűne megbocsáthatatlan.” Hozzáteszi viszont: „olyan felelősséget nem vállalhatunk, amely nem illet bennünket [...] német megszállás nélkül nincs deportálás, nincsenek vagonok, és nincsenek százezerszám elveszett életek sem. Ezek belátása nélkül nehezen képzelhető el őszinte és bizalomra épülő együttélés a jövőben” – zárja levelét a kormányfő.

Összesen 304 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tulipánfa
2014. május 03. 21:25
A szobor a focista polihisztor által kialakított NER sajátos értelmezése. A vezér úgy gondolja, az újbóli 2/3 még több észről adott neki papírt , és a történészek többségének véleménye ellenére ő dönthet az emlékmű kérdésében. Az ő olvasatban a NER szerint a társadalomnak joga van vita nélkül egyetérteni vele.
Igazmondó1
2014. május 01. 16:42
"német megszállás nélkül nincs deportálás" .Hogy teljes legyen az igazság elmondom, anyai nagyapámat a '30-as évek elején verték agyon a utcán egy pogrom során.
=nessuno=
2014. május 01. 00:10
Orbán a műelemző...:))) Ennél didaktikusabb szobrot elképzelni sem lehet. Tessék maradni a focinál inkább. Mit tett Magyarország a megszállás ellen?? Ünnepelte a bevonuló németeket, nem tekintették megszállásnak. "– Mennyi időre lenne szüksége Magyarország megszállásához? – Huszonnégy órára. – És ha ellenállnak? – Tizenkét óra. – Hogyhogy? – Elmaradnak az üdvözlő beszédek."
pitypang1125
2014. április 30. 18:56
Ahogy itt olvasom az ész nélkül fröcsögő tetveket, annál inkább biztosabb vagyok benne hogy Horthynak életében 2 nagy hibája volt. 1, megálljt parancsolt a fehér terrornak. 2, Nem adott szabad kezet a Németeknek, már a 2. világháború kezdetén zsidó kérdésben! Ennyi aljas férget olvasva, akik mellesleg közöttünk, belőlünk élnek, mind a mai napig, másra nem enged következtetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!