Széchenyi Nagydíjat kapott John Lukacs

2014. március 14. 15:56

John Lukacs történész kapta idén a Széchenyi Nagydíjat, Széchenyi-díjat 19-en kaptak. Jókai Anna írónő Kossuth Nagydíjat vehetett át. Húsz művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, a Vujicsics Együttes tagjai pedig megosztva részesültek az elismerésben.

2014. március 14. 15:56

Egy közösség erejét nem csak a közös hit, akarat, cél, elszánás és cselekvés jelenti. A jó szóban és a követendő példában rejlő erő legalább ilyen fontos, mert általuk megsokszorozhatjuk teljesítményünket – mondta Áder János államfő pénteken a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor.

A mai díjazottak és kitüntetettek életében is ott találjuk mindazokat, akiknek személyes példája fontos ösztönzést jelentett számukra. Akik lelkierőt és inspirációt nyújtottak mindahhoz, amit elértek, amit megvalósítottak, amiben sikeresek lettek” – hangsúlyozta a köztársasági elnök a Parlamentben mondott beszédében.

Idén Jókai Anna író kapta a Kossuth Nagydíjat. Húsz művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, a Vujicsics Együttes tagjai pedig megosztva részesültek az elismerésben. Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki John Lukacs magyar származású történészt, 19-en pedig Széchenyi-díjat kaptak. Magyar Érdemrendet 29-en vehették át. Az elismeréseket Áder János Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök társaságában nyújtotta át.

Kossuth Nagydíjat kapott Jókai Anna, Kossuth-díjat Mőcsényi Mihály, Dobai Péter, Temesi Ferenc, Bohus Zoltán, Németh János, Boráros Imre, Hámori Ildikó, Kóti Árpád, Mácsai Pál, Baráti Kristóf, Béres János, Hegedűs Endre, Jávori Ferenc „Fegya”, Kiss B. Attila, Kobzos Kiss Tamás, Kovács Kati, Orbán György, Snétberger Ferenc, Takács Klára, Timár Sándor és a Vujicsics Együttes tagjai vehettek át.

Széchenyi-nagydíjat kapott John Lukacs, Széchenyi-díjat Pócs Tamás, Tamás Gábor, Borsa Gedeon, Kotschy András, Roósz András, Balogh Balázs, Mandl József, Schmidt Mária, Schaff Zsuzsanna, Honti László, Mravik László, Schlett István, Dékány Imre, Farkas Győző, Kertész János, Páles Zsolt, Simonovits Miklós, Tusnády Gábor és Batta András vehetett át.

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2014. március 15. 09:15
A Vujicsics együttes régi kedvencem. Az ő díjuknak különösen örülök. Legutóbb a pécsi Kodály Központban láttam-hallottam őket. Ahol Szörényi Leventével adtak egy fergeteges sikerű koncertet.
Tulipánfa
2014. március 14. 20:39
Az udvari történész Schmidt Mária biztosan sokat dolgozik. Kár, hogy munkájával kiszolgálja Orbán történelemhamisító terveit. Nem munkája színvonala okán, hanem O. V. elvárásainak megvalósítása miatt került a díjazottak közé.
Nannyó
2014. március 14. 20:04
Könyörgöm, legalább egy nevet írjatok, akinek gratulálnátok a díjazásához! :)))
Oldgóbé
2014. március 14. 16:46
Fel vagyok háborodva!!! Nem kapott Kossuth díjat egy Kertész sem,egy Fischer sem,se Konrád,se Heller,se egy Lukács tanítvány,sem egy meleg művész... és nem kapott egy sem a nagy tiltakozó aláírók közül. Nagyon szomorú vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!