Az MSZP nincs elájulva a GDP-adatoktól

2014. február 14. 14:41

A Fidesz nagyot mond és a kicsinek örül – így reagált az MSZP a 2,7 százalékos GDP-növekedésre, hozzátéve: ez csak annyit jelent, hogy 2013-ban is a 2011-es szinten tudott csak teljesíteni a magyar gazdaság.

2014. február 14. 14:41

Katona Tamás arra emlékeztetett: Matolcsy György 2010-ben még 7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált 2013-ra és 2014-re. „Az első Széll Kálmán megszorító csomag 2011-es bejelentésekor már csak 4-6 százalékos gazdasági növekedést jósolt az Orbán-Matolcsy kettős” – írta, hozzátéve: csütörtökön Kínában a miniszterelnök ismét 4 százalékos bővülést ígért, de már csak 2016-ra.

Szerinte a valóság ezzel szemben az, hogy a magyar gazdaság 2013 negyedik negyedévében is csak a 2011-es szinten tudott teljesíteni. A politikus ezt is a Fidesz-kormánytól független körülményeknek tulajdonítja: a jó időjárásnak, az uniós forrásból épült beruházásoknak és a baloldali kormányok által hazánkba hozott autógyáraknak.

Azt írta, az egész évet tekintve a magyar gazdaság 2013-as teljesítménye még a 2011-es adatoktól is elmarad: a valódi, adófizető munkahelyek száma például sokkal kevesebb, és a reálbérek sem érik el a 2011-es szintet. Katona Tamás úgy véli: egyetlen gazdasági miniszter sem állhat ki „dicsekedni”, amíg 4,6 millióan élnek a létminimum alatt és csaknem félmillió gyermek éhezik.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2014. február 15. 05:17
Tonkreteve,kifosztva itt hagytatok az Orszagot mszp cosa nostra maffiozok. A negy alatt a kormany rendbehozta,a tomerdek adosagot ,a tartozasokat kifizette. A rendkivul sulyos helyzetet megoldottak es e mellett sikerult a gazdasagi novekedest elerni. A simon es meg ki tudja meg kik kozuletek kamionnal nokias,vhisks dobozokkal vitte a kincstar penzet,a mindannyiunket. Nektek egy szavatok sem igaz ,hazudtok regge,delben,este kufarok. Sunyi hazarulo bagazs,nektek el kell tunnotok a kozeletbol,az Orszag Hazanak kozelebol. Ki veletek most es mindorokre.
kitiltott
2014. február 15. 02:20
azt hiszem ők ettől a hírtől sem lesznek ejálulva.. Igaza lett Orbánnak: a régió élén a magyar gazdaság Az uniós statisztikiai hivatal adatközléséből kiderül, mit ér a kiugró magyar GDP-növekedés nemzetközi viszonylatban is. Az biztos, hogy szégyenkezni nincs ok. Az adatok előtt vissza kell tekintenünk tavaly szeptember közepére, amikor is Orbán Viktor egyik beszédében azt fejtegette, hogy az elmúlt 7-8 évben mind jobban teljesítettek a régiós országok, például Lengyelország vagy Csehország. Ez pedig most fog megváltozni szerinte. 2013 utolsó negyedévében ugyanis "már a magyar GDP azonos, vagy kicsit nagyobb mértékű is lesz, a következő években pedig már meg is fogjuk haladni a többiek teljesítményét. 2013-14-re ismét a régió éllovasai lehetünk" - fogalmazott a kormányfő. A legfrissebb, negyedik negyedéves adatok ezt visszaigazolni látszanak. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított 2,8 százalékos 2012 azonos időszakához mért növekedés ugyanis az uniós rangsorban a negyedik legmagasabb. A régiónkat véve pedig egyedül Románia előzött meg minket 5,1 százalékos bővüléssel. Viszont, ha a visegrádi országokat tekintjük, akkor vitathatatlan a vezetői szerepünk. Lengyelország ugyanis "csak" 2,2 százalékkal tudott növekedni az utolsó három hónapban, míg Szlovákia 1,3, Csehország pedig 0,8 százalékos bővülést tudhat magáénak. A rangsor másik végén egyébként Ciprus áll 5,3 százalékos zsugorodással, a görög gazdaság teljesítménye 2,6-tal, a finn pedig 1,4-gyel csökkent 2013 utolsó negyedévében. Negyedéves bázison sem vagyunk rosszak Ha a harmadik negyedévhez mért változást vizsgáljuk, akkor ennyire előkelő helyet nem tudtunk elérni a 0,6 százalékos növekedésünkkel, de panaszra azért nincs ok, hiszen ez a hetedik legmagasabb az adatokkal rendelkező uniós tagállamok körében. Az élen itt is Románia áll 1,7 százalékos növekedéssel, de a visegrádi országok közül még Csehország is megelőz minket 1,6 százalékos bővülésének köszönhetően. A dobogó harmadik fokára a litván gazdaság került 1,2 százalékos pluszával. A rangsor másik végére nem meglepetésre ezúttal is a ciprusi gazdaság került 1 százalékos három hónap alatt bekövetkezett visszaesésével. Ezt 0,8 százalékos csökkenéssel előzi meg a finn és 0,1 százalékos mínusszal az észt gazdaság. Ami az uniós átlagokat illeti, előző év azonos időszakához képest a 28 tagállam átlagban 1 százalékkal tudott növekedni, az eurózóna gazdaságai pedig 0,5 százalékot hoztak össze.
6qwasyx
2014. február 14. 21:56
Felőlem akár 20%-os GDP növekedést is kimutathatnak, ha azt látom, hogy az ország rohad, sorvad. Ami nő, az a fityisz hívők hülyesége.
hátakkor
2014. február 14. 21:30
Az mszp nem lesz elájulva az április hatodikai adatoktól..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!