A választások kormányzati felelősét keresi az Összefogás

2014. február 21. 13:03

Baja Ferenc szerint a korábbi választásokkal ellentétben most jogi bizonytalanság van, ezért a baloldali összefogás követeli, hogy legyen kormányzati felelőse a választások lebonyolításának. Emellett állampolgári monitoring rendszert is létrehoznak.

2014. február 21. 13:03

A közigazgatási és jegyzői kart nem készítették fel megfelelően, az informatikai rendszert nem tesztelték, auditálták és véglegesítették – sorolta Baja, hozzátéve: a szervezeti széttagoltság miatt nincs kihez fordulni panasszal, a Nemzeti Választási Iroda elnöke nem tudja összefogni a választás lebonyolításáért felelős intézmények munkáját.

Míg korábban a belügyminiszter felelt a választás lebonyolításért és a Belügyminisztériumban egy államtitkár felügyelte a választási rendszert, most az informatikai hálózatért felelős Nemzeti Infokommunikációs Zrt. a fejlesztési minisztérium, a személy- és lakcímnyilvántartót működtető Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) a közigazgatási és a belügyi tárca irányítása alá tartozik, míg egy új választási szoftverért az IdomSoft Zrt. állami cég felel – mondta. Baja Ferenc szerint így a választási rendszer működésének nincs kormányzati felelőse.

A szocialista politikus követelte, hogy – a listát állító pártok szakembereinek részvételével – végezzék el a választási informatikai rendszer tesztelését és auditálását, majd rendeljenek el konfigurációs és rácsatlakozási tilalmat, hogy csak erre felhatalmazott közigazgatási szereplők férjenek hozzá, zárt adatkezeléssel és naplózással. Ellenkező esetben – folytatta – a választás napján „kívülről hozzáférhetnek az adatbázishoz (...), és a választáson megjelentek listáját összevethetik például a Kubatov-listával”, ami jelentős és törvénytelen előnyt biztosítana a kormánypártoknak.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt fővárosi választmányának vezetője elmondta: az Összefogás állampolgári monitoring rendszert hoz létre. A választással kapcsolatos –  személyesen, telefonon vagy interneten érkező – panaszokat összegyűjtik, kivizsgálják és továbbítják az illetékeseknek. Arra kérte a választókat, jelezzék, ha problémát vagy visszaélést tapasztalnak.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. február 21. 17:19
Előbb az ország tönkretételének a bűnös felelőseit keressétek meg a soraitokban.
vigyor
2014. február 21. 13:57
Jesszusom...és még csak alig egy hete megy a kampány, a jövő héten eljutnak az újraszámlálás követeléséig...
Horst_Tappert
2014. február 21. 13:55
"Emellett állampolgári monitoring rendszert is létrehoznak" 2002-ben még "alternatív szavazatszámlálási rendszernek" hívták azt, amivel csaltak... Figyelem! Megint erre készülnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!