Navracsics: Közép-Európa nemzeteinek együtt kell működnie

2014. január 04. 17:48

A miniszter Lenti várossá nyilvánításának 35. évfordulóján hangsúlyozta: Mi magyarok és a régió más nemzetei is csak együtt tudunk boldogulni, együttműködésre vagyunk ítélve. Ha egymással szemben határozzuk meg magunkat, egyedül maradunk, sikertelenek leszünk.

2014. január 04. 17:48

Közép-Európa nemzeteinek együtt kell működniük a boldogulásukhoz – többek között erről beszélt Navracsics Tibor Lenti várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából szombaton. Különösen a trianoni döntés óta, de azt megelőzően is akkor ment jól Magyarországnak, amikor Közép-Európának is – mondta a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Zala megyei városban. „Mi magyarok és a régió más nemzetei is csak együtt tudunk boldogulni, együttműködésre vagyunk ítélve. Ha egymással szemben határozzuk meg magunkat, egyedül maradunk, sikertelenek leszünk” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Kiemelte, hogy Lenti történelme Magyarországét is tükrözi, az ország és a település is sokszor szerepelt végvárként, amely nemcsak a régiót, hanem a keresztény Európát is védte. Lenti ebben a végvári szerepben évszázadokon át fenn tudott maradni, sőt erősödött, élni tudott a lehetőségekkel és lehetőségeket tudott teremteni.  A település ma már nem végvár, hanem kapu, ahol magyarok, szlovének, horvátok, osztrákok találkozhatnak, kereskedhetnek, tapasztalatokat cserélhetnek egymással, s ahol tanulhatnak, pihenhetnek. Ezzel mindenki jól jár, a helyi gazdaság és az ide látogatók és az egész magyar nemzet is – fejtette ki Navracsics Tibor. 

A várossá nyilvánítás 35. évfordulóját ünneplő település lakóinak Áder János köztársasági elnök levélben gratulált. 

Horváth László polgármester (Fidesz-KDNP) ünnepi beszédében többek között arról adott számot, hogy a városban az elmúlt évek bizonytalan gazdasági környezete ellenére 2,5 milliárd forintot meghaladó fejlesztés valósult meg, például a rendelőintézet, a strand és a belváros, valamint utak és járdák felújítása, óvodafejlesztés. Biztos gazdasági alapokon nyugvó, de otthonos fürdőváros kialakítása a céljuk, amelyet egyebek mellett a fedett fürdő bővítésével, egy négycsillagos szálloda tervével és helyi termékek forgalmazásának elősegítésével szeretnének elérni – hangsúlyozta a polgármester.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. január 05. 12:32
"Navracsics: Közép-Európa..." Már úgy látszik öregszem, mert előszörre, Közgép-Európát olvastam.
magnamater
2014. január 05. 11:50
Az együttműködés már szinte tökéletes - határon innen már majdnem úgy üldözik a magyarokat,mint határon túl.
tatka46
2014. január 05. 10:20
Összefogás kivel? A Fidesz magyarjaival vagy a Magyarországon élőkkel akik még nem tudják, hogy ők nem magyarok.
Maddox
2014. január 04. 23:51
Hogy a MOL ügyben mely politikus meg üzletember hogyan kurválkodik, az vajmi kevéssé befolyásolja a két nemzet egymásról kialakított véleményét. Vagy te esetleg milliókról alkotsz véleményt pár adócsaló meg lobbista alapján, ami akad bőven Horvátországban vagy éppen Ausztriában is? Reméljük nem. A szlovákokkal ápolt kapcsolatot sem az Rezesova-ügy döntötte el szerintem... Hogy a románokkal, szlovákokkal és szerbekkel olyan a viszony, amilyen, az nyilván teljesen érthető, de gondolom azt is számításba vetted, hogy nekik nemcsak a magyarokkal ilyen a kapcsolatuk, hanem abszolúte mindenkivel. A románok ugye nemcsak a magyarokkal húztak ujjat, hanem a bolgárokkal is, és az oroszokkal épp most basznak össze, az ukránokkal meg megy már egy ideje a hidegháború Bukovina és Máramaros körül. Bolgárokkal szintén zenész, Moldovát meg nem kell elmagyarázzam. A szerbek gyakorlatilag mindenkivel háborúban álltak mindig, a szlovákok meg csehekkel is eléggé rühellik egymást a leszakadás óta. Totálisan komolytalan, hogy Magyarországot a térség mumusának próbálod beállítani. Hungarofóbiád van, tudjuk, értjük, kéremkapcsojjaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!