Kis magyar bank venné meg a Raiffeisent

2014. január 07. 09:18

Az aprócska Széchenyi Bank tett ajánlatot a Raiffeisen Bank magyarországi leányvállalatára a Magyar Hírlap meg nem erősített értesülései szerint. A Széchenyi Bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam.

2014. január 07. 09:18

A Széchenyi Bank eddig a keleti nyitás jegyében indult kereskedőházak finanszírozásával vált ismertté, a magyar állam mellett másik, 51 százalékos tulajdonosa a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. A kis bank saját tőkéből nem tudná kifizetni a vételárat, azonban a magyar állam tőkeemelésével vagy hitelnyújtásával hozzájuthat a Raiffeisen megszerzéséhez szükséges pénzhez.

A Magyar Nemzet megkérdezte a T&T-hez köthető Töröcskei Istvánt, aki az ajánlattételről szóló értesüléseket nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni. Azt azonban elmondta: a Raiffeisen leánybankjának megvétele beleillik abba a folyamatba, melynek során az állam tulajdonszerzéssel próbálja elérni, hogy a Magyarországon működő bankok legalább ötven százalékban magyar tulajdonban legyenek.

A Széchenyi Bank előtt korábban a Takarékbankban és a Gránit Bankban is tulajdont szerzett a magyar állam. A szakértő a lapnak azt is elmondta: A Takarékbank állami kézben lévő 55 százalékos tulajdonrészét várhatóan tavasszal értékesítik, amelynek megvételére például az FHB bank jó eséllyel pályázhatna.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2014. január 07. 15:06
"Hogy mekkora falat lenne a magyarországi Raiffeisen a Széchenyi Banknak? A Raiffeisen 111-szer annyi vagyont kezel, és 93-szor annyi betétet helyeztek el nála, mint a Széchenyinél. A Széchenyi saját tőkéje nem csak hogy a Raiffeisen ötvennyolcada, hanem harmincszor kevesebb, mint amekkora veszteséget az osztrák pénzintézet magyar leánybankja elszenvedett 2012-ben. A Raiffeisen csak bankadóból többet fizetett tavalyelőtt (7 milliárd forintot), mint a Széchenyi tőkéje." http://index.hu/gazdasag/2014/01/07/szechenyi_raiffeisen/ A kisegér megvenné az elefánt kéglijét:))) Viccnek elmegy .......
Agnieszka
2014. január 07. 12:35
Tényleg volt Agrobank és Postabank. Nem gondolom, h. magyar bank vége CSAK a korrupcióba, szakszerűtlenségbe fulladás lehet. Nagyon érdekes, h. a Nemzeti Bank mintha most, a sokat böcsmölt Matolcsy vezetésével magyar szempontból eredményesebb lenne. Nem lehetséges, h. a két előző bank végzetét nem az okozta, h. általában, a magyar tulajdonú bank az egy elhibázott konstrukció? A mai napig emlékszem a Deloitt csalárd, mindent rendben lévőnek ítélő jelentéséről szóló hírekre. Nagyon nem mindegy, hogyan, mit, ki vezet és milyen színvonalú az ellenőrzés.
liberálzöld.
2014. január 07. 11:48
Én is megvenném a Raiffi itthoni leányait. Állami támogatással persze. Mondjuk 100% az mefelelne. Érdekes, hogy mégsem én veszem meg, hanem orbán csókosa.....
Felebarát
2014. január 07. 10:46
minek is kell eme bank annak a banknak, azt nem irják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!