Civilek: Ne szavazzák meg Paks II-t!

2014. január 23. 17:52

Civil szervezetek nyílt levelet írtak az országgyűlési képviselőknek, hogy ne szavazzák meg a Paks II megépítését. Szerintük az olcsó paksi áram csak mítosz, viszont pénzt vonna el az energiarendszer korszerűsítésétől.

2014. január 23. 17:52

Nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket civil szervezetek csütörtökön, hogy ne adják beleegyezésüket a Paks 2 megépítéséről szóló államközi szerződéshez.

Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet nyílt levele szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, amely legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége. Emellett a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét. Az aláírók szerint az olcsó paksi áram mítosz, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára, illetve az adóterhek biztosan emelkednének.

A civil szervezetek levelükben arra is kitértek, hogy a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket. A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország - tették hozzá.

A civilek egyebek mellett úgy látják: sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legidősebb paksi blokk is 2032-ig termelhet, a jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés pedig úgy kerül az Országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2014. január 24. 09:02
http://www.youtube.com/watch?v=wGtVXdnUXyI
silvester
2014. január 24. 06:13
Az abnormalis magukat civileknek mondo ,de az ellenzeki oldalhoz lancoltak alternativ megoldasi javaslata ,agyament otlet.Nem ismerik ezek a gyengeelmijuek az orszag idojarasi viszonyait,a napsutotte napok szamat,a szelviszonyokat.Mi Nem a Szaharaban,Holland ect. tengerparton elunk,ahol allandoan tuz a nap,fuj a szel. Talan nem is az ismereteikkel van baj, Inkabb a Kormannyal es az Orszag miniszterelnokevel,Orban Viktor Ur szemelyevel. Mi akik 2010 -ben bizalmat szavaztunk a kormanynak es miniszter elnokenek,Ismet Megtesszuk ,hogy aprilis 6. -a utan is Maradjon a Jo,Haladhasson Magyarorszag Elore. Hajra Magyarorszag,Hajra Magyarok!!!
bini
2014. január 23. 20:20
A Civil Szervezetnek van neve is?, mert ez valahogy nagyon nem koser. Ha egy civil szervezet anonimus annak a súlya is annyi. ÉRDEKES MODON, HA EGY SZERVEZET VÉLEMÉNYT MOND ÉS TILTAKOZIK ÁLTALÁBAN ODA BIGYESZTI A NEVÉT.
Felebarát
2014. január 23. 20:18
mikor lesz a rosszatom békevonat, izé menet :D:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!