Meghalt Bächer Iván

2013. december 02. 17:57

Ő volt a legjobban író napilapos szerző. Mint valami itt felejtett figura a XX. százas elejének legendás sajtókorszakából, amikor még a nagy írók írtak a lapokba.

2013. december 02. 17:57
Szily László
Szily László

„Nem sok napilapos újságírónak van igazi odaadó rajongótábora, amelyik minden cikkét elolvassa és ezrével vesz a könyveit, Bächer ilyen volt. Volt, aki az érzelmes visszaemlékezések és családtörténetek, volt, aki a főzős, volt aki az ivós tárcái, volt, aki a politizálás miatt szerette. De olyan markáns stílusa volt, hogy aki valaha huzamosan olvasott Népszabadságot, az valahogyan tutira viszonyult hozzá, jellemzően lelkesen.

Sőt, nem kevesen voltak, akiknek amúgy eszébe sem jutott volna a rendszerváltás után pont a korábban hírhedt Népszabadságot kézbe venni, de az ott csoportosuló, jól író szerzők miatt szép lassan belecsúszott. Ilyen voltam például én is. Bächer egészen különböző embereket volt képes vonzani, az ő famulusaként került például a Népszabadsághoz a fiatal, liberális Bayer Zsolt.”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ëmëhntëhtt-Ré
2016. június 27. 19:19
Soha nem volt agresszív, te világbarma!
Mr Fabulous
2013. december 12. 22:19
Látod, te senki, szar? Te még ennyit sem tudsz. Egyetlen produktumod, hogy milliomodmagaddal meg tudtál választani Magyarország élére egy maffiát.
tevevanegypupu
2013. december 11. 14:29
Egyetértek, szellemesen, érdekesen írt, sajnálom, hogy jó író létére beállt egy kórusba ami hamisan énekelt: nem lett volna szüksége rá, a tehetségéből nagyon jól megélhetett volna. Hamar elment, nyugodjon békében:
Zernebock
2013. december 11. 10:37
" – Sokat írt kis pesti zsidó szubkultúrákról, egyáltalán a zsidó létről, zsidó félelmekről. Mennyire határozza ez meg önt? – Én sose akartam zsidó lenni, nem is tartom magam annak, csak ha muszáj. Ez a dolog egy lakmuszpapír. Engem mindig felháborít, hogy ha antiszemitizmusról van szó, a szocialisták Steiner Pált lökik előre, pedig ez nem a zsidók dolga. Ez a magyarok dolga, és így nekem is dolgom, magyarként. Nézem a falvakban az egykori deportáltak házait, amelyek kicsit mások, mert a parasztházaknál oldalt van a bejárat, a zsidókénál meg elöl, mert a bolthelyiség oda nyílt. És eszembe jut, hogy itt valakik el vannak felejtve. Amíg ezzel a társadalom nem jön tisztába, beteg marad. Állandó, elnyomott bűntudattal él, a meggyilkolt emberek bútorai között. Ezt sokszor láttam: polgári bútort a parasztszobában. Meg főúri kanapét is, persze. – De önnél talán többről van szó mégis. Régebben mesélte, hogy összeveszett Fifivel, Radnóti Miklós özvegyével, mert ő nem vállalta a zsidóságát. Nekem akkor az volt az érzésem, hogy ön haragszik rá ezért. – Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy nem vállalja a zsidó sorsot. Ő katolikus, az apja is az volt, ahogy Szerb Antal és Karinthy is. Zsinagógának a tájékán nem jártak. Ez rendben van, mindenkinek joga eldönteni, hogy kicsoda. De az, hogy Radnóti 1942-ben nem vett részt a zsidó írók antológiájában, sőt a munkatáborban sem volt hajlandó belefolyni zsidó tárgyú felolvasásokba, az elgondolkodtató. Nem ítélkeznék, de elgondolkodtató. Fifi pedig magát a szót is száműzi. Hagyjuk ezt, mondja, miért kell ezt a szót használni. Haragszik a zsidókra, hogy miattuk zsidó ő. Itt valami túl van hajtva. De neki is minden meg van bocsátva. Akár a többiek, ő választott egy utat, és azt tiszteletre méltó konzekvenciával járja. "" http://www.168ora.hu/itthon/bcher-ivan-tarca-zsido-diktatura-szelsojobb-korrupcio-115511.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!