Ilyen Verespatak-hirdetésekkel van tele a román média

2013. december 12. 17:45

Mostanában Románia egyik legnagyobb hirdetője a verespataki cianidos aranybányát tervező RMGC. Reklámjaikban győzködik a közvéleményt a bánya nagyszerűségéről.

2013. december 12. 17:45

Az egyperces hirdetésben elhangzó, román nyelvű szöveg magyar fordítása a következő:

„A verespataki bánya több ezer munkahelyet teremt, és az EU-s jogszabályok által szigorúan szabályozott, az aranybányászatban legelterjedtebb technológiát használja. Az arany cianidos kitermelésének technológiája a legmodernebb bányákban használatos Finnországban, Svédországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. A nagybányai zagytározóban a ciánkoncentráció 400 milligramm/liter volt, az EU-ban a maximális megengedett koncentráció 10 mg/liter. Összehasonlításképpen Verespatak esetében ez a koncentráció átlagosan havonta 3 mg/liter lesz, vagyis kevesebb,mint egyharmada az Európában maximálisan megengedett mennyiségnek.

A bányászat valóságos motorja lehet a román gazdaságnak. A verespataki bánya-projekt több ezer munkahelyet és több mint 5 milliárd dollárt jelent a román gazdaságnak, szigorú környezetvédelmi standardok és a kulturális örökség megújítása mellett.

Verespatak-projekt – egy projekt Romániáért.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. december 13. 09:14
Mélyebbre már aligha süllyedhet a romániai törvényhozás, mint ahová a keddi nap után került. A parlament eddig sem tartozott azon intézmények közé, amelyek iránt a lakosság túl nagy bizalmat táplált volna – de az már az aljasság netovábbja, amit a büntető törvénykönyv módosítása során elműveltek a honatyák: a köztisztviselők meghatározásának változtatása révén ugyanis már nem indítható eljárás ellenük hivatali visszaélésért, befolyással való üzér­kedésért vagy megvesztegetésért. Nem semmi!! Ez már valódi EU-világ. Csácókáim, tanulhattok demokráciát a romá(no)któl.
magnamater
2013. december 13. 08:26
Ó, a verespataki bánya! Transzszylvánia transzmutációja Tündérkert átvált holdbéli tájra hála néked, Románia!
Maddox
2013. december 13. 04:55
"a kulturális örökség megújítása" Kicserélik a magyar lakosságot románra? Mert azzal egész jól haladnak már.
ottapont
2013. december 12. 19:15
rosszul írtam,nem Verespatakért, hanem ciánosokért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!