Gyurcsány hisz a piacban, de annyira azért mégse

2013. december 03. 19:38

A DK ugyan hisz a piac szabadságában, de a leszakadó térségekben mégis beavatkozna, hogy meginduljon a gazdasági fejlődés: ez a meglátogatott Dél-Hevessel együtt mintegy harminc térségre vonatkozik – mondta Gyurcsány Ferenc. Ezeken a helyeken speciális gazdasági övezeteket hozna létre a DK.

2013. december 03. 19:38

A szociálisan leszakadó térségekben adó- és járulékkedvezményekre, közvetlen állami beruházásokra, ehhez kapcsolódó képzésekre és a helyközi tömegközlekedés átszervezésére van szükség – jelentette ki Gyurcsány Ferenc keddi füzesabonyi sajtótájékoztatóján. A Demokratikus Koalíció elnöke ősszel elkezdett országjárása keretében látogatott Heves megyébe.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Heves kétarcú megye, északi része tradicionális kultúrával, érseki székhellyel, szőlészeti-borászati hagyományokkal rendelkezik, jelentős ipari beruházásoknak ad helyet, az ország fejlettebb régióihoz tartozik. Az M3-as autópályától délre fekvő területek ugyanakkor lényegesen szegényebbek. Miközben Észak-Heves tovább fejlődik, Dél-Heves régóta „alapvetően egy helyben topog” – mondta.

Szavai szerint a DK azon kevés pártok közé tartozik, amelyek hisznek abban, hogy a gazdaság akkor fejlődik, ha kellő szabadságot kap, a magántulajdonra épül, ha verseny van, piac van. Sok év tapasztalata alapján azonban ma már úgy látja – tette hozzá –, hogy a szociálisan leszakadó térségekben pusztán magántulajdonra, piacra, versenyre hagyatkozva nem indul meg a gazdasági fejlődés.

A DK elnöke azt mondta: az unióban semmilyen jogszabály nem tiltja speciális gazdasági övezetek létrehozását. Dél-Hevessel együtt mintegy 30 érintett térség van az országban, ezekben a mikrorégiókban hosszabb távú átfogó programokat kell indítani.

Hangsúlyozta: valamennyi új beruházásnak járulék- és adókedvezményt kell adni, az államnak a magánbefektetőkkel együtt közvetlenül is részt kell vennie vállalatalapításokban, kockázatot kell vállalnia – mondta. Ezekre a beruházásokra speciális szakképzéseket kell szervezni, a munkába járást megkönnyítendő, át kell alakítani a térség helyközi közlekedését, amihez állami támogatásra van szükség.

Lehet munkahelyeket teremteni, de ehhez közvetlen állami támogatás szükséges – mondta. Hozzátette: magyar költségvetési forrást e feladatokra aligha lehet előteremteni, de az unió 2014-2020-as költségvetési ciklusában Magyarországra jutó évi 700-800 milliárd forint fejlesztési forrás fedezetet biztosíthat.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett: a DK volt az első olyan párt, amelyik bemutatta mind a 106 egyéni képviselőjelöltjét. A füzesabonyi lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatóján bemutatta a Heves megyei jelölteket. Az egri választókörzetben Hegedűs Jánost, a gyöngyösiben Szilveszter Péternét, a hatvaniban pedig Basa Zoltánt indítja a párt.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfelejtette
2013. december 04. 03:09
Nem hisz ez lófaszban sem saját magán kívül.
ballada
2013. december 04. 02:09
"Gyurcsány elbukta a Heti Válasz elleni bírósági pert. A Heti Válasz ma elsőfokon pert nyert Gyurcsány Ferenc ellen. A Demokratikus Koalíció elnöke azt az állításunkat kifogásolta - alaptalanul -, hogy a tulajdonában álló Altus-cégcsoport „sorra nyeri a külföldi kormánymegbízásokat és a Soros-munkákat". http://hetivalasz.hu/itthon/gyurcsany-elbukta-a-heti-valasz-elleni-birosagi-pert-70985/
atila68
2013. december 03. 20:45
Gettósítana a Ferenc. Államilag.
GV0917
2013. december 03. 20:21
Ferikém! Észak Heves szerinted fejlettebb- miért is? Hát ugye Eger érseki székhely. Papnevelő intézménnyel.Most deklaráltad, hogy kitörlöd a közéletből a hitoktatást, az egyházi intézményeket. Iskolát,óvodát, kórházat, idősek szeretetotthonát stb!Aztán mire fogsz hivatkozni?Hogy Észak gazdagságát leviszed Délre, vagy ahogy az eddigi gyakorlatodban előfordult- a gazdagabbakat elszegényíted! Igy igazságos ugye, mint a családi pótlék? A másik, a szőlő és bortermelés kultúrája. Te szakember lennél! Nem igaz? Csak nincs rá bizonyítékod, még piszkozatban sem, hogy te ezt a témát értenéd!Tudod mit, ahelyett, hogy marhaságokat tennél, ülj neki egy új szakdolgozatnak!Addig sem háborítasz fel senkit a hülye szövegeiddel!Az egyházakat meg kerüld el, mert ,még valamelyik vagy "mögmetsz", vagy megkeresztel, konfirmál, vagy megbérmál! Akkor aztán Piroska néni kitagad az Apró pénzből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!