KM: Románia Tőkés kitüntetésének visszavonásával az erdélyi magyarságot alázza meg

2013. november 20. 19:21

A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek.

2013. november 20. 19:21
A tárca közleményében kiemelték: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának szerdai döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére.
 
Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól „felettébb aggályos” – fogalmaztak. 
 
Mint írták, a romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját „szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt” fosztják meg a kitüntetéstől. Tőkés László közel 25 évvel ezelőtt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia érdekében küzdött a demokráciáért és a szabadságért, és azóta is következetesen kiáll az emberi jogok védelme mellett - hangsúlyozták a közleményben.
 
A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke bejelentette, hogy méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az európai parlamenti képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól.
 
Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2013. november 21. 04:34
Örüljön neki hogy nem a fejét vették,mert más államokban a hazaárulást fővesztéssel büntetik!
Felebarát
2013. november 21. 01:11
Tőkés már nem olyan nagyformátumú ember WErdélyben...annyira nem viseli meg az embereket...inkább már negativok a fennhangok róla
IgazságosIzomViktor.
2013. november 20. 21:18
Már nyáron megjósoltam amikor Orbán Erdélybe ment szervezkedni,meg osztani az észt hogy a Román vezetésben negatív hatásokat fog kifejteni a dolog(finoman fogalmazva).És lőn.Mindez az erdélyi egyszerű magyaroknak árt.Tökés Lászlót,Orbán egyik legnagyobb seggnyalóját meg tüntesse ki Orbán valami nagy magyar kitüntetéssel.Oszt kész.Meg van oldva.Van egy olyan sanda gyanúm,hogy a magyar kormány hamarosan Romániával is hadat fog viselni,mint az únióval,és a belső ellenséggel,a gonosz balosokkal akik az egyik segg fideszes szóvivő szerint:"SEMMIT nem tettek a magyar emberekért,és SZÁNDÉKOSAN tették tönre az országot"
Rike
2013. november 20. 20:47
Tőkés nem az erdélyi Magyarság. Ez pont akkora kamu, mint az a duma, hogy asszongya:"Aki a Zorbánt báncsa, az a magyarságot báncsa!" Tőkés, elismerve múltbéli érdemeit, azóta többszörösen lejáratta magát és ezen keresztül bennünket is. Egy zászló az lobogjon, unalmas, dehát így járt. Aki Tőkést bántja, hát az Tőkést bántja. Nem engem, nem Téged, nem is az erdélyi, bánsági, partiumi, máramarosi stb Magyarságot. Mikor veszitek már észre, hogy ezek az amerikai tanácsadók a cidesz mellett okosak? Okosabbak mint ti. Sokkal. Ti meg bőgve rohantok utánuk. Mint a szürkemarhák, hamár magyarosssch körítés is kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!