Kilencen haltak meg idén Magyarországon egy új dizájnerdrog miatt

2013. október 13. 14:50

Kilenc embert ölt meg az az új típusú dizájnerdrog idén Magyarországon, amit hazánkon kívül az egész világon csak Hollandiában találtak meg - mondta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője. Hozzátette: tavaly Magyarország 73 addig ismeretlen új pszichoaktív anyagról értesült, idén már most magasabb a szám.

2013. október 13. 14:50

Garamvölgyi László tájékoztatása szerint európai viszonylatban 2005 óta 290 olyan, kémiai szerkezetében picit módosított anyag jelent meg, amely sok országban nincs tiltólistán, de lényegében ugyanolyan vagy erősebb hatású, mint a klasszikus kábítószerek.

 
Felidézte: Magyarországon először 2008-ban tűnt fel az úgynevezett spice jelenség, vagyis amikor a marihuánának tűnő növénykeverékekben olyan anyagokat találtak szakértők, amelyek szintetikus kannabinoidok voltak, ezt nevezték a fogyasztók „bioműfűnek”.
 
Az új pszichoaktív anyagok, vagyis a dizájnerdrogok megjelenése csökkentette a klasszikus kábítószereket használók számát, de a marihuána- és amfetaminfelhasználók megmaradtak a bevált szerük mellett. A lefoglalások azonban azt mutatják, hogy az anyagok 50 százaléka már dizájnerdrog és csak a másik fele klasszikus kábítószer.
 
A dizájnerdrogok elsősorban olcsóságuknak köszönhetik elterjedésüket - mondta a szóvivő. Közlése szerint Európában – így Magyarországon is – az figyelhető meg, hogy míg eleinte kiskereskedők rendelték az interneten a szereket, főleg Kínából és Indiából, most már kezd kialakulni egy erre szakosodott nagykereskedői hálózat. Magyarországon egyelőre még a kisebb forgalmazók vannak többségben, akik lakóhelyük környékén, ismerősöknek forgalmazzák a dizájnerdrogokat, havi bevételük eléri a 150-200 ezer forintot.
 
A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy óriási a veszély, mert ezeknek a pszichoaktív anyagoknak az összetétele ismeretlen. Hozzátette, további probléma az is, hogy a felmérések szerint egyre fiatalabbak próbálják ki a drogot, ennek korhatára már bizonyosan 14 év alatt van. 
 
Garamvölgyi kitért arra, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kampányában felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a drogok halálos veszélyt jelentenek, de a fiataloknak alternatívát is kínál, például a sport formájában.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. október 14. 01:14
el kell menni egy gyógyszerész bulira... na ott van minden...
brabant89
2013. október 13. 21:52
Akik itt az erősebb rendőri fellépésben bíznak, azokat azért emlékeztetném arra, hogy a rendőrségnek az illegális dohánykereskedelmet sem sikerült még felszámolnia, sőt miután a tehetséges Lázár olyan ügyesen elintézte a trafikügyet, még jobban felfutott az illegális kereskedelem (az állami adójövedelem meg csökkent). Jól hangzik ez az erősebb rendőri fellépés szöveg, csak eddig igazán sehol sem működött.
nick89
2013. október 13. 21:16
A kínai máskéntvállalkozók korlátlanul és akadálytalanul importálhatják be a szintetikus drogokat Magyarországra. Vajon kik kapják a baksist? Az alábbi idézet a Magyar Nemzet szept. 13.i számából származik: "állítólag szintetikus kábítószerek garmadájához is hozzájuthatunk igen jutányos áron." "A forgatagba csöppenve eleddig ismeretlen miliő tárul elénk. A túlnyomórészt külföldiekből álló siserahad tömött sorokban kígyózó teherautókból pakolja hol ki, hol be az árut. Villanásnyi idő alatt cserélnek gazdát a dobozba zsúfolt termékek. Szitkozódnak itt ukránul, szentségelnek lengyelül és csehül, alkudoznak román nyelven, és karattyolnak kínaiul. A fő profil a ruházati cikkek értékesítése, de aki az éhségét szeretné elverni, vagy a szomjúságát csillapítani, szintén kedvére válogathat a szigorúan csak az ázsiai konyha kínálta specialitások között. A paletta egyébként széles: kereskednek élő állattal, elektronikai cikkekkel, bútorokkal, s amennyiben szabad hinni a mendemondáknak, állítólag szintetikus kábítószerek garmadájához is hozzájuthatunk igen jutányos áron. Az Euro Square nyomott díjszabása – a nagykereskedelmi jelleg figyelembevételével is – szembeötlő. Míg a kapukon túli, gazdasági lejtmenet sújtotta világ tarifái az eget verdesik, a valamikori gyárfalakon innen ötezer forintnál drágább tételre nemigen bukkanunk. "
chack
2013. október 13. 21:14
- Megpróbálták bevezetni a kötelező magánnyugdíjat, hogy legyen miből kifizetni a majdani nyugdíjakat. Látszott, hogy sz@rt se lehet majd belőle összehozni. - Megszüntették a kötelező magánnyugdíjat majd szétszórták az elkobzott pénzeket, így abból se lehet majd kifizetni a nyugdíjakat. - Engedélyezték a házi pálinkafőzést, de ez se hozta meg rövid távon az elérni kívánt hatást: csak nem akar pusztulni a sok nyugdíj felé közeledő állampolgár! Igaz, legalább kevesebben gondolkodnak és tesznek fel kényes kérdéseket. - Most meg itt ez a dizájnerdrog, ez is "csak" 9 embert vont ki a nyugdíjazandók számából. Most nagyon gondolkodnak odafenn! Egyesek az összes drogot engedélyeznék, hátha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!