Klinghammer: Gondolkodó embert csak gondolkodó emberek tudnak nevelni

2013. szeptember 08. 17:37

A felsőoktatásért felelős államtitkár Debrecenben arról beszélt, hogy az egyetem egyik legfontosabb oktatásszervezési feladata, hogy a felelős vezetés megtalálja az oktatási kötöttség és a tanulási szabadság között a helyes egyensúlyt.

2013. szeptember 08. 17:37

Az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét, jelentette ki Klinghammer István. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány elhatározása alapján a magyar felsőoktatásban tart az átalakulás: megújul a főiskolai és az egyetemi intézményhálózat. Klinghammer István meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetem olyan oktatási intézmény, amely elsősorban azáltal nevel, hogy tudományos műhely. Szerinte különbséget kell tenni a tudományra nevelés és a tudományon keresztül történő nevelés között.

„Előbbi elsősorban egyetem utáni posztgraduális feladat, a doktori iskolák feladata, utóbbi azonban az egész egyetemé” – fűzte hozzá. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az egyetemi autonómiáról a budapesti egyetem névadójának, a fizikus Eötvös Lorándnak a gondolatait idézve kijelentette: az együttes tudományos gondolkodás közösségi igényének szervezeti megnyilvánulása nem pusztán jog, hanem kötelesség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy gondolkodó embert csak gondolkodó emberek tudnak nevelni, így mindennél fontosabb az egyetemi munkában a személyes tényező, az önálló kutatómunkában érlelt alkotó egyéniség. Az autonómia gondolata egyben oktatási programot is jelöl, jegyezte meg Klinghammer István, kiemelve: az egyetem egyik legfontosabb oktatásszervezési feladata, hogy a felelős vezetés megtalálja az oktatási kötöttség és a tanulási szabadság között a helyes egyensúlyt.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 08. 19:20
Pista te is tudod, hogy rosenfeld kezdte a gondolkodni tudó tanítókat lapátra tenni. A gyorstalpalós "professzorok"" gondolkodtak???
MacElek
2013. szeptember 08. 19:03
Bár a kormányzat is csupa gondolkodó emberekből állna.
koronaszepe
2013. szeptember 08. 18:40
Szavak,mindenféle fedezet nélkül. Míg a focira lassan 100 milliárd közpénzt költött Orbán, addig a felsőoktatásból 3 év alatt majd ennyit vont ki. A közoktatás szétzilálásáról már ne is szóljunk. Kinek mi a fontos . A többi süket duma ...
Toportyán zsóti
2013. szeptember 08. 18:00
Lózungok gyüjteménye ez a faszság!Gratula gondolkodásra képtelen Klinghammer narancsbolseviki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!