A tankönyvpiac korábbi rendjének visszaállítását ígérik a szocialisták

2013. szeptember 11. 11:24

Kunhalmi Ágnes szocialista oktatáspolitikus szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a diákok sok iskolában máig nem kapták meg az összes tankönyvet.

2013. szeptember 11. 11:24

Kunhalmi szerint a kormány a tankönyvterjesztés államosításával egy jól működő rendszert tett tönkre, a szülőktől már nyáron beszedték tankönyvcsomag árát, nagyobb lett az árrés, és nehezebben lehet hozzájutni a könyvekhez. Az MSZP-s politikus azt mondta, a kormány olyan vezetőkre bízta a tankönyvellátást, akik eddig még csak sikertelen cégeket vezettek, és félő, hogy ugyanúgy tönkreteszik azt, mint korábban Esztergom gazdálkodását, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. vezetői közül ugyanis többen Meggyes Tamás egykori polgármester környezetében dolgoztak.

Azt ígérte, ha az MSZP kormányra jut, visszaállítja a tankönyvpiac korábbi rendjét: árleszorító hatású versenyhelyzetet teremt, helyreállítja az állam és a piac együttműködését, újra szabaddá teszi a tankönyvek kiválasztását és gördülékenyebbé a kiszolgálást. Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy távolítsa el a kormányból Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, amiért megengedhetetlen stílusban válaszolt Szél Bernadett LMP-s képviselőnek a parlamentben. Véleménye szerint a fideszes politikusnak a közéletben sincs helye. Az MSZP-s politikus hozzátette: Illés Zoltán úgy beszélt, mint ha azokból az erkölcstankönyvekből tanult volna, amelyeket most vezetnek be.

Illés Zoltánt kedden arról kérdezte az LMP-s Szél Bernadett, hogy a kormány miért nem lépett fel a korábban tervezett verespataki bányanyitás ellen. Az államtitkár válaszában azt mondta, „attól hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos”, valamint butaságnak, baromságnak minősítette az ellenzéki képviselő szavait, és azt tanácsolta neki, hogy a „miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára”. Szavaiért Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója kért elnézést. Kunhalmi Ágnest arról is kérdezte egy újságíró, hogy a szocialisták szerdai elnökségi ülésén szóba kerül-e Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, amellyel tegnap eredménytelenül fejeződtek be az MSZP tárgyalásai a választási együttműködésről. A politikus azt mondta: legfeljebb az „egyebek” témakörben.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. szeptember 11. 13:08
Valahogy nem jön a magyarázat a "túlliberalizálra". Pedig enélkül ez az államosítás is, mint a többi kizárólag a haverok helyzetbe hozásáról szól.
buckafej
2013. szeptember 11. 12:42
Az a túlliberalizált könyvpiac ami volt tarthatatlan. Ezerfajta, sokszor minimális szakmaiságot sem tartalmazó kiadvány, átláthatatllan könyvpiac. Egyébként az iskolák általában úgyis néhány nagyobb kiadótól rendeltek, szóval nem sérül semmi, de a szakmaiság könnyebben ellenőrizhető. Másrészt ha már az állam állja a tankönyvek árát, hadd szóljon már bele, milyen könyveket fizet az adófizetők pénzéből! Amelyik szülő makar venni plusz könyvet a gyerekének, akármilyen fajtát, ezután is megteheti gyakorlás, vagy az ismeretek bővítése céljából.
Wendriner
2013. szeptember 11. 12:09
Illés szavai K. Ágnesre is vonatkoznának?
gyurmandia
2013. szeptember 11. 12:00
Vannak mandis kommentelők akik meg vannak győződve arról, hogy Kunhalmi a titkos baloldali csodafegyver:-) muhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!