OTSZ: Kényszerből szavaztuk meg a Takarékbank alapszabály-módosítását

2013. augusztus 27. 17:46

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és tagszervezetei kényszerből szavazták meg a Takarékbank keddi közgyűlésén az alapszabály módosítására, a tőkeemelésre és a vezető tisztségviselők megválasztására előterjesztett javaslatokat – közölte az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) alelnöke az MTI-vel.

2013. augusztus 27. 17:46

Turi Dénes elmondta, a közgyűlésen az első napirendi pont, az alapszabály tárgyalása előtt ismertette az OTSZ a múlt heti közgyűlésének határozatát és a tagok állásfoglalását. Emlékeztetett: az OTSZ közgyűlési határozata szerint a szövetkezeti hitelintézetek, bár nem értenek egyet a törvényben megfogalmazottakkal, jogkövető magatartást gyakorolnak, és betartják a jogszabályban foglaltakat. Tekintettel azonban arra, hogy erre kényszerhelyzetben kerül sor, minden jogi lehetőséget megragadnak arra, hogy visszaállítsák az eredeti állapotokat, s a takarékok visszaszerezzék korábbi tulajdonrészüket és döntési jogukat.

Az OTSZ alelnöke hangsúlyozta: elfogadhatatlan, valamint a tulajdon védelméről és a tulajdonnal való rendelkezési jogról szóló alkotmányos garanciákkal összeegyeztethetetlen, hogy a szövetkezeti hitelintézetek és az OTSZ nem rendelkezhetnek valósan a tulajdonjogukkal, illetve a tulajdonjogukhoz kapcsolódó szavazati jogukkal. A törvény erejénél fogva megvalósuló tőkeemelés pedig, amely megváltoztatja a Takarékbankban a tulajdoni jogokat, nem más, mint kisajátítás – tette hozzá.

A kényszerítő feltételek között említette, hogy az MFB megvásárolhatja azon takarékszövetkezetek takarékbanki részvényeit, amelyek a Takarékbank alapszabályának elfogadásáról nemmel szavaznak, tartózkodnak vagy távol maradnak a szavazástól, illetve azokét, amelyeknek a működési engedélyét visszavonták. Ugyanez érvényes az OTSZ törzsrészvényeire. A korábbi alapszabály szerint nem kerülhetett a Takarékbank közgyűlésének napirendjére olyan fontos javaslat - például stratégia, üzletpolitika, személyi kérdések –, amelyet az elsőbbségi részvényeket birtokló, az ernyőbankot alapító takarékszövetkezetek előzetesen nem hagytak jóvá.

Arról, hogy milyen mértékben élvezi a tagok támogatását az OTSZ közgyűlési határozata, kifejtette: a 103 tagszervezetből 95 tag volt jelen a tulajdonosi fórumon, s 95,66 százalék támogatta a határozatot. A Takarékbank közgyűlése augusztus 27-én fogadta el a társaság új alapszabályát, s döntött a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemeléséről, amelynek révén a magyar állam ideiglenesen többségi tulajdont szerez a társaságban. A közgyűlés megválasztotta a takarékszövetkezeti integráció központi bankjának vezető tisztségviselőit is.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) szerint az elfogadott alapszabály új fejezetet nyit az integráció központi bankja és a szövetkezeti hitelintézetek együttműködésében: egyrészt lehetővé teszi, hogy a Takarékbank ténylegesen betöltse a törvényben kijelölt központi banki funkcióit, másrészt elősegíti, hogy a szövetkezeti hitelintézetek tőkeerős, versenyképes és stabil piaci szereplőkké váljanak, valamint korszerű és egységes banki szolgáltatásokat nyújtsanak minden ügyfelüknek.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. augusztus 28. 10:24
A takarékszövetkezetes búcsúdala Orbán sámánhoz: Most múlik pontosan, Engedem hadd menjen, szaladjon kifelé belőlem gondoltam egyetlen. Nem vagy itt jó helyen, nem vagy való nekem. Villámlik mennydörög, ezt tényleg lenyelem. Látom, hogy elsuhan felettem egy madár, tátongó szívében szögesdrót, csőrében szalmaszál. Magamat ringatom, míg ő landol egy almafán, az Isten kertjében almabort inhalál. Vágtatnék tovább veled az éjben az álmok foltos dakota lován. Egy táltos szív remeg a konyhakésben, talpam alatt sár és ingovány. Azóta szüntelen őt látom mindenhol. Meredten nézek a távolba, otthonom kőpokol. Szilánkos mennyország, folyékony torz tükör. Szentjánosbogarak fényében tündököl. Egy dakota lidérc kísért itt bennem. Szemhéjain rozsdás szemfedő. A tükrökön túl, fenn a fellegekben furulyáját elejti egy angyalszárnyú kígyóbűvölő. Mert Orbán jobban teljesít.
micream
2013. augusztus 27. 21:10
Havi több mint 11 millió forint pluszpénzhez jutnak az állami vezetők egy "rejtett" fizetésemelési lehetőség miatt. A törvény lehetőséget ad, hogy a miniszter megemelje az államtitkárok és a helyettesek fizetését, akár 30 százalékkal. Az összesítés szerint a legbőkezűbb az erőforrás tárca. Balog Zoltán miniszter mind a 13 helyettes államtitkárának megadja a maximális emelést, ami a közigazgatási államtitkár bónuszával együtt havi 3,2 milliójába kerül a minisztériumnak. A tárcák a bérek "eltérítését" többnyire a pluszfeladatokkal, a munkatársak többletmunkájával indokolták. http://www.blikk.hu/data/cikk/2/20/77/63/cikk_2207763/tabla1.jpg
fogd a pénzt és kuss
2013. augusztus 27. 19:42
a kényszer pedig - mint az köztudott- messze áll a pénzintézetektõl .... mint az egyéb sumákságok.
szalámis hegedű
2013. augusztus 27. 19:36
Vajon nemezis, a másik barom mit szól ehhez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!