Identitás = ember

2013. augusztus 22. 09:50

Esztergályos Cecília sokáig nem tudott arról, hogy édesapja mentette meg Vas István költő életét.

2013. augusztus 22. 09:50

1943-ban születtem Budapesten, akkor, amikor megszámlálhatatlanul hullottak Budapestre a bombák. Akkor az első mondatom az volt, édesanyám elmeséléséből tudom, hogy »Ház, puff, pince«” ‒ kezdte monológját Esztergályos Cecília az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség magyar és zsidó identitás kérdését firtató videósorozatának aktuális darabjában.

Esztergályos elmondta: sokáig nem ismerte az identitás szót és annak lényegét. „Teltek-múltak az évek és mellettem elment a politika, hála Istennek, úgy, hogy észre sem vettem” ‒ mondta, majd elmesélte, hogy '89-ben a rögzítőjén talált egy üzenetet, amelyben Vas István költő az édesapját, a tizenhat évvel korábban elhunyt Dr. Esztergályos Károlyt keresték. Amikor a színésznő visszahívta a költőt, hogy tisztázza a félreértést, kiderült, hogy Esztergályos Károly megmentette Vas István életét.

Ha helyén vannak a dolgok, időben vannak a történések, akkor mindenki jól érzi magát” ‒ mondta a színésznő, majd kifejtette: szomorú volt amiatt, hogy nem tudott apja nemes tettéről. „Mostanában nagyon sokat hallom az identitás szót, s én nekem egyetlenegy szót jelent az identitás. Hogy ember” ‒ zárta szavait Esztergályos.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2013. augusztus 22. 15:14
Cili! Én "politikai antiszemita" vagyok, de ha egyetlen bajba jutott zsidó férfit/nőt/gyereket meg kellene mentenem gondolkodás nélkül, az életem árán is megtenném.
luga
2013. augusztus 22. 15:14
Vas Istvánék sem kapkodták el a köszönetet...
Akitlosz
2013. augusztus 22. 14:55
Erősen kétlem, hogy csak az embereknek lenne identitásuk. Egy majom, egy delfin, egy elefánt, de sok madár is tudja magáról, hogy ő kicsoda.
almafa
2013. augusztus 22. 12:41
"1943-ban születtem Budapesten, akkor, amikor megszámlálhatatlanul hullottak Budapestre a bombák." Magyarországot a német megszállásig - 1944. márc. 19. - nem bombázták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!