Portik–Laborc-ügy: meghallgatnák Portikot is

2013. július 15. 12:52

Portik Tamást, Laborc Sándort és Szilvásy Györgyöt is meghallgathatja a nemzetbiztonsági bizottság Portik–Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága. A meghallgatáson azonban a részvétel nem kötelező.

2013. július 15. 12:52

Portik Tamást, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatóját, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját és Szilvásy György volt titokminisztert is meghallgathatja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága – mondta a testület elnöke hétfőn az albizottság zárt ülése után tartott sajtótájékoztatón. Mile Lajos az LMP-hez tartozó, független képviselő elmondta, a meghallgatáson nem kötelező megjelenniük.

Közölte: az ülésen döntöttek arról, hogy milyen ütemezésben hallgatják meg az embereket. E szerint az első meghallgatást augusztus 27-én tartják, egyszerre három embert hallgatnak meg. Mile Lajos neveket nem kívánt mondani, csak annyit, hogy első körben a szolgálat munkatársait hallgatják meg, és alulról felfelé haladó logika szerint később politikai szereplőket is meghallgathatnak. Kérdésre válaszolva azt mondta, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök meghallgatása nem merült fel a bizottságban. Mile Lajos hozzátette: az eredeti tervekkel ellentétben vélhetően nem fogják szeptember végéig befejezni a munkát. Kitért arra, igyekeznek a lehető legszélesebben tájékoztatni a nyilvánosságot a jegyzőkönyv azon részéről, ami nyilvánosságra hozható.

Csampa Zsolt, a bizottság fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta: az Alkotmányvédelmi Hivatal segítségét kérik ahhoz, hogy zárt helyett nyílt ülésen lehessen folytatni a ténymegállapító albizottság munkáját.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel. A bizottság május 14-én tartott meg alakuló ülését.

Portik Tamás és Laborc Sándor ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indított nyomozást két hónappal, augusztus 7-ig meghosszabbították.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. július 15. 15:15
Hát miféle libsi tempó ez? Meghallgatni egy vádlottat a saját ügyében?
gudmen
2013. július 15. 14:57
amugy ezek a bizottságok a 23 év alatt érdemi eredményt elértek azon kivül, hogy a tagjai 150-250 ezer bruttot felnyalnak a közösböl?? bizottság bizottság hátán..parlamenti bizottág albizottsága mert ilyen is van...katasztrofa...mindez a mi zsebünkböl..
micream
2013. július 15. 13:38
nemazemberek fizetik meg! Szeptembertől brutális emeléssel reagálnak a bankok a tranzakciós adóra A legtöbb bank esetében már kiderült, mit reagálnak a tranzakciós adó emelésére: áthárítják. Akár 40-60 százalékos díjemelésekre is számíthatnak az ügyfelek a banki tranzakcióknál, és arra is alaposan ráfizethetnek, ha nem megfelelő ATM-ből veszik ki készpénzüket – írja Az én pénzem pénzügyi portál. AXA 2013. szeptember 21. Az elektronikus plasztik díja 43 százalékkal, a dombornyomotté 23 százalékkal emelkedik Budapest 2013. augusztus 28. A kártyás vásárlás (csomagtól függően) drágul, a számlavezetési díjak nem nőnek Citibank 2013. szeptember 5. Az Új 0 Ft-os csomag kivételével minden kártyás vásárlás pénzbe kerül, a készpénzfelvételnél a korlát kétszereződött (12 ezer Ft ) FHB 2013. szeptember 9. A kártyás vásárlás (csomagtól függően) drágul, a mobilfeltöltés sem ingyenes már Erste 2013. szeptember 2. Pénzbe kerül a SzuperNulla birtokosainak a netbanki utalás és a közüzemi díjterhelés, a havi díj is nőhet MKB 2013. augusztus 28. A kártyás vásárlás csak akciósan díjmentes, a fíx díjtételek is némiképp emelkednek OTP 2013. szeptember 4. Az elektronikus plasztik díja 30 százalékkal, a dombornyomotté és a közüzemi díjfizetésé 12 százalékkal emelkedik Raiffeisen 2013. szeptember 12. Egyes csomagoknál az elektronikus plasztik díja 23 százalékkal, a dombornyomotté 13 százalékkal emelkedik Volksbank 2013. szeptember 2. A pénztári készpénzkifizetés felső korlátja igen jelentősen nő, amúgy alapvetően az illetékemelést hárítják át
liberálzöld.
2013. július 15. 13:12
Persze hogy meghallgatnák. Ez a parancs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!