Integrációs Szervezet: Nem váltjuk le a takarékszövetkezeti vezetőket

2013. július 30. 08:52

Az Integrációs Szervezet igazgatósága nem készül a takarékszövetkezeti vezetők leváltására – derül ki abból a közleményből, amelyet a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sajtóosztálya közreműködésével hétfőn juttatott el az MTI-nek.

2013. július 30. 08:52

A közlemény szerint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) elsőszámú feladata az új integráció kialakítása, ebben a folyamatban épít a szövetkezeti hitelintézeti szektorban meglévő tudásra, ezért „légből kapott az a negatív hangulatkeltés”, hogy az SZHISZ igazgatósága a takarékszövetkezeti vezetők leváltására készülne.

A MFB által hétfőn, az SZHISZ nevében elküldött közlemény szerint a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény előírásainak megfelelően, a törvény hatályba lépésének napján létrejött az új integrációs szervezet – amelynek a törvény rendelkezései értelmében minden szövetkezeti hitelintézet a tagja –, és azonnal megkezdte működését.

Az első igazgatóságot két nappal a törvény hatályba lépése után megválasztották. Az integrációs szervezet a legfontosabb feladatai közül az elmúlt két hétben a szövetkezeti hitelintézetek limit feletti kockázatvállalásának ideiglenes felülvizsgálatával kapcsolatban prudens és hatékony folyamatokat alakított ki és vezetett be, emellett támogatta az átmeneti időszakban felmerülő jogi és működési kérdésekkel kapcsolatban a szövetkezeti hitelintézeteket.

A közleményben kitérnek arra: a kialakított kockázatvállalás felülvizsgálati rendszer –részben a Takarékbank szakembereinek a szerepvállalásával működő Kockázatvállalási Előkészítő Bizottság létrehozásával – stabilan működik, és az Integrációs Szervezet igazgatósága heti két alkalommal tájékoztatja a szövetkezeti hitelintézeteket az általuk javasolt kockázatvállalásokra vonatkozó véleményéről. Így a szövetkezeti hitelintézeteknél a hitelezési tevékenységhez kapcsolódó bírálati idő nem, vagy csak minimális mértékben nőtt.

Az SZHISZ ezekben a kérdésekben szorosan együttműködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével és a Takarékbank szakembereivel annak érdekében, hogy az átmeneti időszak minél kevésbé terhelje meg a szövetkezeti hitelintézetek napi működési folyamatait. Az SZHISZ emellett – a törvényes előírásoknak megfelelően – kiválasztotta és megbízta azokat a független könyvvizsgálókat, akiknek az a feladata, hogy megállapítsák a Takarékbank egyes részvényosztályainak valós, piaci értékét, valamint, hogy értékeljék az MFB és a Magyar Posta által az Integrációs Szervezetben, illetve Integrációs Szervezeten keresztül a Takarékbank Zrt.-ben szerzett jogokat, és meghatározzák ezeknek a szerzett jogoknak az ellenértékét egy piaci befektető számára. 

A kiválasztott könyvvizsgálók megkezdték a munkájukat, és a törvényben meghatározott harmincnapos határidőn belül elkészítik a jelentéseiket. A könyvvizsgálók által meghatározott összeg alapján állapítják majd meg a fenti részvények és jogok ellenértékét. A jogok értéke azért fontos, mert az MFB az ennek megfelelő összeget fogja az integrációs szervezetnek átadni – olvasható a közleményben. Emlékeztetnek, hogy a kormány a szövetkezeti hitelintézeti rendszer átalakítására minimálisan 100 milliárd forintot különített el. Ez az összeg az integrált szövetkezeti hitelintézeti szektor szavatoló tőkéjét növeli majd, jelentősen javítva annak a tőkepozícióit és a hitelezésre fordítható összegek nagyságát.

Az SZHISZ felhívja a figyelmet: már korábban arról tájékoztatta az érdekelteket, hogy a szövetkezeti hitelintézetek vezetőinek, a legnagyobb meglévő integráció – az OTIVA – ügyvezető igazgatójának, a Takarékbank vezetőjének és a kormánybiztosnak a közreműködésével 2013. július 26-án létrejött az SZHISZ Igazgatósága elnökének tanácsadó testülete. A testület azért hozták létre, hogy a felhalmozott tudás legjobb kihasználása érdekében segítse az SZHISZ és az új integráció tevékenységével, működési modelljével kapcsolatos javaslatok megfogalmazását, az elhatározott változások megvalósítását.

A közleményben hangsúlyozzák: a tanácsadó testület létrehozása is bizonyítja, az SZHISZ a takarékszövetkezeti vezetőkre támaszkodva hajtja végre a rendszer reformját és velük együttműködésben fogja a rendszert működtetni.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2013. július 30. 10:22
Tud valaki egy linket, amiből megérthető az alapoktól, mi ez a takarékszövetkezeti offenzíva?
StG
2013. július 30. 10:20
Esetleg felajánlják nekik, hogy fele fizetésért dolgozzanak?
tatka46
2013. július 30. 10:06
Ha ha ha , majd Orbán megmondja.
micream
2013. július 30. 10:01
micsoda nagyvonalúság. pedig deportálhatnák is őket. reméljük hálásak lesznek és nem élnek vissza a kedves beteg jóságával
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!