Westerwelle: Horn Gyulával egy nagy európai ment el

2013. június 19. 21:47

Horn Gyula nagy európai volt, akinek külügyminiszterként véghezvitt bátor tetteit a németek soha nem felejtik el – reagált Horn Gyula halálhírére a német külügyminiszter.

2013. június 19. 21:47

Guido Westerwelle felidézte: Horn Gyula 1989 augusztusában külügyminiszterként „szó szerint szétvágta az Európát 40 évig megosztó vasfüggönyt”, amikor pedig nem sokkal később bejelentette, hogy Magyarország engedélyezi a volt NDK több ezer polgárának a kiutazást Nyugatra, „végérvényesen bebiztosította a helyét a történelemkönyvekben”.

A német külügyminiszter szerdai berlini közleményében kiemelte: „egy nagy európaitól veszünk búcsút, aki az európai történelem egy döntő pillanatában helyesen cselekedett, és a szabadság és emberiesség európai értékei szerint élt”.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2013. június 20. 10:19
Azt gondolom, hogy Horn Gyulát tisztelni kell azért, mert túllépett kommunista önmagán. Voltak korlátai, nem látott mindent, de azt tette, ami tőle maximálisan kitelt. Ettől persze az nem volt sok, az általa vezetett kormány sikeresen kiprivatizálta az energiaszektort, a MATÁV privatizációjának köszönhetően máig lemaradásban vagyunk a távközlés területén, és az alatta elfogadott tandíjkonstrukció miatt több ismerősöm elfelejthette az egyetemet (mivel akkor a hitel évi kb. 30%-os kamatot jelentett). Végül is meggyőzték, hogy ez így jó, saját tudása pedig nem volt. Nem tehetett róla. A vasfüggönyt saját kezével bontotta le, miután visszaépítettek kb. 150 m-t belőle (mivel addigra már nem létezett), és valóban ő jelentette be (de nem ő döntötte el), hogy a határok megnyílnak az NDK-sok előtt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ő alatta csökkent a leginkább az államadósság, és maradt utána egy erősen stabil pénzügyi rendszer, és meg tudott állni a hatalmi arroganciában (alkata alapján rosszabbra lehetett számítani). A mai világban ezt nagyra kell értékelni.
kuwiq
2013. június 20. 08:38
És ki volt az a nagy európai, aki elment vele?
nyugalmazott tanár
2013. június 20. 06:43
Ennek a pasasnak magyarázza már el valaki, hogy mi volt 1957-ben a pufajkás vérengzés. És mit jelent a tömegmészárlásban való bűnrészesség. Mi minősül emberiség ellenes bűncselekménynek. Mit jelent, amikor felvonuló polgári lakosokat, munkásokat, öregeket, nőket, kiskorúakat gépfegyveres sortűzzel fogadnak. Mit jelentett a kommunisták véres leszámolása és s társadalom megfélemlítése, amihez a tisztelt és irigyelt művelt nyugat tétlenül asszisztált.
hakos
2013. június 19. 22:23
A szerencsétlen Guidónak már súgja meg valaki, hogy Horn Gyula nem döntött, csak végrehajtott egy döntést. Ha a döntés az lett volna, hogy a németeket le kell sortüzezni és pofánrugdosni, akkor azt is végrehajtotta volna. Mert ő így élt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!