Vízügy: Tetőzés előtt készen lesznek a gátak a Duna felső szakaszán

2013. június 05. 21:36

Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint jelenleg 687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Az elkövetkezendő napokban lehetnek elzárt, megközelíthetetlen települések is.

2013. június 05. 21:36

Az este hat órai adatokból készült tájékoztatóban az áll: Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víztömeg, ekkor 890 és 910 centiméter közötti szint várható. (Ez 15-35 centiméterrel magasabb a korábban mért legmagasabb értéknél.) A szakemberek a folyó visszaduzzasztó hatása miatt Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet. A védelmi kiépítés minden esetben a megfelelő magasságú biztonsági szintre történik. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be - írták. Tájékoztatásuk szerint Komáromban szombaton éjfélkor, várhatóan 820-840 centiméteres szinten tetőzik az ár. Itt és Dunaalmásnál csütörtökön befejezik a töltés megerősítését és magasítását.

Az OMIT tájékoztatása szerint az országban a törzs összesített adatai szerint összesen 687,8 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62,5, rendkívüli pedig 191,2 kilométeren. A védekezésben 12 önkormányzat és 1785 ember vesz részt, a kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt tud mozgósítani. A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt a legnagyobb mértékben Nagybajcsnál emelkedett, 20 centiméternyi, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 767 centiméter, a tetőzést pedig 890 centiméter körül várják, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást – írták.

A folyó Komáromnál 14 centimétert emelkedve 670 centiméteren áll, Esztergomnál a vízmérce legutóbb 619 centiméteres vízállást jelzett, Nagymarosnál pedig 550 centimétert. Budapesten négy óra alatt kilenc centimétert emelkedett a vízszint, a legutóbbi mérésnél 690 centimétert olvastak le a szakemberek. A tetőzést a fővárosban június 9-10-ére várják, 875 centiméter körül, amely 15 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért eddigi legnagyobb vízszintet – olvasható az összesítésben. Tájékoztatásuk szerint a védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A védekezés irányítói felkészültek arra, hogy lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések, ezek ellátását időben megszervezték. A műszaki irányító törzs eddig 16 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket – áll a közleményben.

Dobos Viktória hadnagy, a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte: Mecséren magasítják az ideiglenes védműveket, valamint nyúlgátat építenek, Győrújfaluban, Győrzámolyon építik és magasítják a gátakat. Utóbbi feladatot végzik Győrladaméron, Koroncón és Ásványrárón is. Jelezte: Dunaszentpálon három és fél kilométeres szakaszon homokot zsákolnak, fóliáznak, a gátat építik, erősítik. Ott délig 50 ezer homokzsákot építettek be, a katasztrófavédelem pedig további 20 ezret szállított a faluba. Dunaszegen a védekezésben ötven katona és kétszer ennyi önkéntes, a gát magasításában negyven helyi lakos vesz részt. Győr Bácsa városrészében kétszázan töltik és rakják kocsira a homokzsákokat, ötven katona mellett százötven önkéntes dolgozik itt. Nagybajcson jelenleg nincsen árvízi védekezés, a kivezető árok tisztítását végzik, a vízügy őrszolgálatot működtet a töltésen. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. június 06. 07:56
Ma reggel elhangzott egy buta TV nyilatkozat arról, hogy a földrengés volt a gátak főpróbája. Sajnos ez tévedés. A gátakon megfigyelt terhelés nélkül földrengés tapasztalata nem vetíthető ki a víznyomással megterhelt gátagra!!!! Ezt jó lenne tudatni az érintettekkel. Ugyanis egy minimális földcsúszás egy leterhelt gáton olyan folyamatot indíthat el, aminek átláthatatlan következményei lehetnek. Ezek a következmények a terhelt gátakon a napok multával egyre veszélyesebbé válnak az átázások által okozott folyamatos és elkerülhetetlen gyengülés miatt. Imádkozzunk, hogy az elkövetkező 2-3 hétben ne ismétlődjön meg a rengés a Duna vonalához közeli térségben.
luminol
2013. június 06. 07:44
Mielőtt még ide eszi a fene a balos károgó kórust jelezném: akkor lesznek szívesek bármi nemű negatív, köpködő hozzászólást iderittyenteni, ha maguk is a gátakon dolgoznak! addig csönd, de mélyen és sokáig!!!!
szalámis hegedű
2013. június 06. 06:37
Azért a víz az úr!
Hober Marlow
2013. június 06. 06:31
Egyébként megyek vissza a partra ...és nem "katasztrófaturistáskodni"!!! Legyen jó napotok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!