Új állami forrás technológiai inkubációra

2013. június 12. 15:35

A Millenárison rendezett Innotrends Hungary 2013 konferencián és kiállításon jelentette be Cséfalvay Zoltán, hogy az állam 2,1 milliárdos forrással pályázatot ír ki Technológiai start-up ökoszisztéma építés címmel. A NIH megbízott elnöke, Korányi László az induló, innovatív vállalkozások gazdasági jelentőségéről beszélt.

2013. június 12. 15:35

A kockázati tőkeprogram már működik, a technológiai inkubátorprogram mától él, viszont hiányzik az egyetemi körből kikerülő vállalkozások rendszere, valamint az ipari alkalmazott kutatás – így vázolta a magyar innovációs ökoszisztémát Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti, és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az Innotrends Hungary 2013-on kedden Budapesten.

A kockázati tőke és az inkubátor bevezetése az innovációba izraeli ötlet, miután ott jól működött, Magyarország a negyedik ország, amely átvette azt - mondta. Az államtitkár kifejtette, hogy az állam feladata az alapkutatás, majd az innovációs folyamat minél inkább közelít a termék felé, annál inkább vállaljon szerepet abból a magántőke. Az adatokat ismertetve az államtitkár megemlítette, hogy a kockázati tőke – Jeremie – program első két részére 63 milliárd forint jut, ebből 17 milliárd már az induló vállalkozásoknál van. A harmadik fázis végén a támogatás túl lesz a 72 milliárd forinton.

Az alkalmazott kutatások visszafogottsága jellemzi az uniót is, ezért a 2020-ig tartó következő költségvetési ciklusban 72 milliárd euró támogatás jut erre - mondta Diego Canga Fano, az Európai Bizottság iparral és vállalkozással foglalkozó alelnökének kabinetfőnöke.

A konferenciát és szakkiállítást rendező Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnöke, Korányi László az induló, innovatív vállalatok fontosságát amerikai példával illusztrálta. Ott évi 3 millió munkahelyet hoznak létre ezek a társaságok, miközben a hagyományos vállalatok inkább leépítenek. Tavaly az USA-ban 500 ezer alkalmazásfejlesztő működött a nagyvállalatok környezetében, holott pár éve még nem is létezett az ilyen tevékenység.

A Microsoft ingyen ad szoftvereket induló vállalkozásoknak, illetve a világ több országában működtetnek inkubátor programot – erről Elisa Sass, régiós startup menedzser beszélt a konferencián.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik