Nagy Imre háza előtt szólított fel összefogásra Gyurcsány

2013. június 17. 08:41

Gyurcsány Ferenc a baloldali erők összefogását sürgette a kormány leváltására vasárnap Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori rózsadombi házánál. A Demokratikus Koalíció rendezvényén hozzávetőleg 300-400 fős tömeg Nagy Imrének az 1958 e napján történt kivégzésére emlékezve gyűlt össze.

2013. június 17. 08:41

A Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök a Nagy Imrét követő Kádár-korszakról szólva kifejtette: Kádár János próbálta a diktatúrát egyre szabadabbá tenni, de ez nem sikerülhetett, mert a diktatúrából nem vezet út a szabadságba. Orbán Viktorra utalva leszögezte: „hatalma érdekében az ócska, ósdi keresztény, konzervatív középosztály összes eszmei zagyvasága és önzése által fordított utat jár, lopja a szabadságot”. Ennek következménye – a szónok szerint –, hogy ma félnek az emberek, csöndben vannak. Szavai szerint attól lehet tartani, hogy a jövő évben még a szavazófülkében is félni fognak, mert a hatalom még ott is figyeli őket, hogy kire adják a voksukat.

A volt miniszterelnök szónoklatában – tapsok kíséretében – többször is visszatért Orbán Viktor és kormánya kritikájára, amíg a maga őszödi beszédét a megtisztulás, egy új korszak kezdeteként jellemezte. Szerinte a Demokratikus Koalíció jövőre győzni fog, ám ehhez, mint kifejtette, „bölcsességre, és a sok politikus között egy-két államférfire is szükség lenne”.

Gyurcsány Ferencet megelőzően Vitányi Iván, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke az 1956-os forradalomról és Nagy Imre szerepéről beszélt. Mint kifejtette, „a történelmi jelentőségű események sodrában nem a forradalom falta fel a gyermekeit, hanem a gyermekek a forradalmat. Most arra van szükség – szögezte le –, hogy az összefogás érdekében ismerjük meg, fogadjuk el, és tűrjük el egymást.”

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktusztea
2013. június 17. 20:57
Feri kicsit megőrült. Mehet ő is Graz-ba :)
kalhana
2013. június 17. 19:53
A videót megnézni mindenkinek tanácsolom, főleg ha valaki még nem volt az idén állatkertben. Megrázó élmény! Hitler hozzá képest visszafogott konzervativ úriember.
blvr
2013. június 17. 12:58
Ez a faszi totál bekattant.
august
2013. június 17. 11:45
Mit kerestek ezek Nagy iImre házánál? Csak nem azt kiabálták, hogy Te Imre gyere ki, most nem akasztani akarunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!