Surján: Szüksége van Magyarországnak az EU-ra

2013. május 11. 16:36

Nagyon rosszul tájékozottak az emberek az Európai Unióról, jobban kellene informálni őket az integráció működéséről – mondta Surján László, az Európai Parlament (EP) alelnöke szombaton Budapesten.

2013. május 11. 16:36

A kereszténydemokrata politikus a május 9-i Európa-nap alkalmából az Erzsébet téren tartott rendezvényen kiemelte: az európaiakat egyre kevésbé érdekli az EU, és akiket érdekel, azoknak is „inkább ökölbe szorul a kezük”. Ez nem jó így, azt jelenti, hogy „vagy rosszul csinálják a dolgokat” az Unióban, vagy nem hatékony a kommunikáció az emberek felé – vélekedett.

Úgy látja, az utóbbit bizonyítja, hogy sokak szerint Magyarország többet fizet az EU-nak, mint amennyit kap tőle. Pedig az ország lassan 10 éve tagja az uniónak, és ez sosem volt így, már az első évben is többet kapott, mint amennyit fizetett az EU-nak. Az ország jelentős támogatáshoz jut az uniótól, ma „érdemi fejlesztő munkát nem lehet az EU nélkül végezni” – mutatott rá Surján. Arra biztatta az embereket, hogy vegyenek részt minél többen a következő EP-választáson, „hogy valóban a népakaratot tükrözze” az EP összetétele.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője is beszédet tartott. Minden évben a május 9-i dátum jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet: fontos, hogy Európa összefogjon, közösen találjon választ a problémákra. Annak idején a háború megelőzésére jött létre az integráció, és ezt a célt sikerült is elérni, az EU ennek elismeréseként kapta meg a Nobel-békedíjat – fogalmazott. Kiemelte: 2004-ben Magyarország egy érték- és gazdasági közösséghez csatlakozott, és ez komoly anyagi előnyt is hozott az országnak: „akármerre járunk az országban”, rengeteg projekt van, amelyet az EU támogatott. Az európai és a magyar identitás nem kizárja, hanem megerősíti egymást, Magyarország uniós tagsága hasznos része a mindennapoknak – hangoztatta Szűcs Tamás.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy idén a polgárok európai évét rendezik meg Európában, és a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) úgy határozott, hogy ennek keretében szerveznek egy amatőr kerékpárversenyt, amely a jövő héten indul Budapestről Krakkóba.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én terjesztette elő a róla elnevezett nyilatkozatot, amelynek célja az volt, hogy a korábban a háborúban szemben álló felek hozzanak létre szövetséget – a mai EU elődjének tekinthető szervezetet –, ennek emlékére tartják meg minden évben az Európa-napot. A Budapesten az idén nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon koncertek, beszélgetések, gyermeksarok és kiállítások várják az érdeklődőket egész nap. Az eseményen tájékozódhatnak az európai polgárokat megillető jogokról, a munkavállalás és a tanulás lehetőségeiről az unióban, továbbá a 2014-es európai parlamenti választásokról.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. május 12. 03:05
Ezt kell mondania, mást nem tud. Pedig pedzegette:) "Ez nem jó így, azt jelenti, hogy „vagy rosszul csinálják a dolgokat” az Unióban, vagy nem hatékony a kommunikáció az emberek felé – vélekedett." Nincs egységes bevándorlási politika, nincs közös hadügy, katasztrófaelhárítás, határvédelem, fölöslegesen tartunk fönn nagykövetségeket egymás országaiban. Nincs EU adó pedig kéne. Mert amíg a büdzsét úgy adjuk össze, addig az erősebb kutya nyerészkedik. Amíg nem szinkronizált aválasztások menete (és nem regionális egyéni) addig nincs felelős EU vezető aki elszámoltatható, mert az összes szarik bele mire vége lesz az öt (5!) évének (addigra nincs Sarko, lehet, hogy nincs Merkel stb.). Így nem lehet, ezt az elmúlt öt év szerencsétlenkedései ékesen bizonyítják. És ezt nem lehet kommunikációval javítani, mert nagyon sok öszödi beszéd kell hozzá:)
BőröndÖdön
2013. május 11. 22:45
Erről inkább a baltásnak meséljen!
SoukySanjay
2013. május 11. 21:14
Önnek biztosan szüksége van,kedves Surján úr.Addig,amíg vagyonokat keresnek az olyan léhűtők,mint Ön is,addig szívesen reklámozza az EU-t.Ne vegye sértésnek az általam írtakat,de 2x kerestem levélben a problémámmal,mégcsak egy laza szellentésre sem méltatott.
Soma
2013. május 11. 21:11
Nem hiszem, hogy Magyarországon olyan nagy lenne a pozitív egyenlege a tagságunknak, gazdaságilag. Politikailag pedig bemutatkozott az EU, nincs mit mondani róla. A beruházások ütemezése, finanszírozása pedig -ha lassan is-, de jó gazdasági politikával ugyanúgy megoldható lenne, mint az EU-val, amely KILENC ÉVE tartja vissza a forrásokat!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!