Negatívra rontotta a magyar kilátást a Standard & Poor's

2013. március 21. 20:09

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását az eddigi stabilról csütörtökön a Standard & Poor's.

2013. március 21. 20:09

A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek „BB/B” szintű besorolását. A Standard & Poor's a kilátásrontáshoz fűzött csütörtöki londoni elemzésében azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége. Ez részben azoknak a döntéseknek a következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban.

A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, ezek ugyanis a Standard & Poor's véleménye szerint gyengíthetik a magyar intézményrendszer hatékonyságát, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét és kiszámíthatóságát.

Az S&P a magyar adósosztályzatok kilátása negatívra rontásához fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány által az elmúlt három évben végrehajtott unortodox gazdaságpolitikai intézkedések – elsősorban az egyes szolgáltatási szektorokat célzó adóemelések és különböző illetékek – a középtávú növekedési potenciál erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát.

A hitelminősítő szerint mindez végső soron alááshatja az államadósság stabilizálására és csökkentésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket. Az S&P csütörtökön közölte: a bizonytalan gazdasági kilátás ellenére azzal számol, hogy a 2013-2015-ös időszakban sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartani az ESA 95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt. A cég szerint ugyanakkor 2014 után az alacsony gazdasági növekedés miatt már egyre nehezebb lesz a kitűzött hiánycélok teljesítése. A Standard & Poor's erre az évre stagnálást vár a magyar gazdaságban, középtávon pedig átlagosan 1,6 százalék körüli éves reálnövekedési ütemeket jósolt.

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2013. március 22. 08:19
Helyes-szopjon a bagázs!
Soma
2013. március 22. 08:16
"A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, " --- Igen, igen! Ha a panamai diplomás ülne minden székben, akkor AAAAAAAAA lenne a besorolás. Végüli is, ezért fizetjük őket, nem??
imres
2013. március 22. 08:04
A parlament megszavazta az Alaptörvény-módosítást, egyből beindult a siserehad. Minden oldalról nyomják a magyar kormányt. Nekem azért feltűnő, immár nem az első alkalom, hogy fontos törvények megszavazása után jön a leminősítés vagy azzal való fenyegetés. Tudnám mi köze a pénzügyi stabilitásnak ahhoz, hogy az Alaptörvényben szabályoznak választási szabályokat? Ugye elvtársak, már nektek is feltűnt? :)
fogd a pénzt és kuss
2013. március 22. 06:46
kik azok az abnormálisok akiknek ez a hír tetszik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!