Konzuli irodát nyitna Új-Zélandon Németh Zsolt

2013. március 17. 12:18

Ausztráliában és Új-Zélandon jelentős magyar közösségek vannak, amelyek körében nagy az igény a magyar külképviseleti hálózat bővítésére a térségben; Melbourne-ben a közeljövőben konzuli iroda nyílhat – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

2013. március 17. 12:18

Németh Zsolt március 12-23. között Új-Zélandon és Ausztráliában tesz látogatást, és új-zélandi tárgyalásai után, telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Kiemelte, 2008-ban az előző kormány több magyar külképviseletet bezárt, közöttük a főkonzulátust Sydneyben, a kanadai Torontóban és a brazíliai Sao Paolóban, pedig ezek a helyek fontos központjai a magyar diaszpórának. Ausztráliában és Új-Zélandon is jelentős magyar közösségek vannak, ez indokolná, hogy szélesítsék a magyar külképviseleti hálózatot a térségben – mutatott rá.

Németh Zsolt hangsúlyozta, a Külügyminisztérium javaslatot tett a kormánynak egyes képviseletek újranyitására, így a közeljövőben várhatóan konzuli iroda nyílik Melbourne-ben. Állandó konzul kezdheti meg a munkáját Sydneyben is, és Ausztráliában további városokban kihelyezett konzuli napokat szerveznek – mondta. Hozzátette: Ausztráliában sok Délvidékről elszármazott magyar él, körükben jelentős az érdeklődés a kedvezményes honosítás iránt. Az államtitkár úgy látja, a magyar közösségekkel ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzését segítheti, hogy hamarosan népművelők mennek több országba a magyar nyelv, történelem, népzene és néptánc oktatására. Az érkezésüket nagy várakozás előzi meg Ausztráliában is – fűzte hozzá.

Németh Zsolt elmondta: útjának időzítése igen kedvező, hiszen így részt vehet a helyi magyar közösségek március 15-i megemlékezésein. Sydneyben már beszédet mondott egy ünnepségen, és korábban, Wellingtonban is részt vett azon a megemlékezésen, amelyet az új-zélandi főváros központjában felállított székely kapunál és kopjafánál tartottak. Beszámolt arról, hogy Wellingtonban találkozott Murray McCully új-zélandi külügyminiszterrel, akivel több kétoldalú megállapodásról is tárgyaltak. Ezek között említette azt az egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a nyári szünidőben évente száz-száz, a másik országban tanulmányait folytató fiatal kedvezményesen vállalhasson munkát. Magyarországnak ez lesz az első ilyen jellegű megállapodása, és más országokkal is szeretne hasonlót kötni - tette hozzá. Kiemelte azt az egyezményt is, amely az országban élő háromezer magyar életét könnyítené meg azzal, hogy zökkenőmentessé tenné a nyugdíjak átutalását.

Németh jelezte, meghívta az új-zélandi külügyminisztert az őszi, vízgazdálkodással foglalkozó nemzetközi konferenciára, amelyet Budapesten rendeznek Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével. Úgy vélte, sok lehetőség kínálkozik a gazdasági kapcsolatépítésre is a két ország között. Magyarországon már történtek komoly új-zélandi befektetések, és tervben van ezek további bővítése – közölte.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy bár Új-Zéland valóban „a világ legtávolabbi pontja” Magyarországról nézve, az együttműködés mégis fontos, hiszen a magyar közösség – különösen Aucklandben, az ország jelentős gazdasági központjában – egyre növekszik, és mert az országnak Ausztráliával együtt jelentős szerep juthat az Ázsia és Európa közötti kapcsolatépítésben.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. március 17. 15:20
És ezután kanada helyett Új-Zéland lesz a célállomás???
kukagyerek
2013. március 17. 15:11
"Konzuli irodát nyitna Új-Zélandon Németh Zsolt" Szó, ami szó, jó kis üdülőhely lenne a fidesz-mihasznáknak!
becike4
2013. március 17. 13:30
Elegük van a köcsögöknek a hóbol.
Gumimaci
2013. március 17. 13:16
Németh Zsolt az Antarktiszon is nyithatna egy konzulátust, Ő lehetne a konzul. A hatékonyságra tekintettel érdemes lenne kiszámolni, hogy az utóbbi 3 évben mennyi fizetést és egyéb juttatást kapott az államtitkár úr, valamint mennyi pénzt tapsolt el utazásokra. Szerintem ez az összeg szerényen számolva is kb 40-60 millió Ft. (36x997.200=35.889 200 Ft+ 7.200 2000 cafetéria=negyvenhárommillió-nyolcvankilencezer-kettőszáz Ft+ jutalmak.) Utazás: évi 5-6 miilió Ft. Összesen 61 millió Ft. Mit kapott Magyarország ezért a 61 millió Forintért? Szájtépést, parasztvakítást, szóval semmit. Mennyi 61 millió Ft? Kb 1129 db 120 kg-os disznó ára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!