RMDSZ: Nincs szükség feszültségkeltésre

2013. február 07. 13:06

A romániai magyar párt alelnöke szerint Németh Zsolt politikusként, nem pedig külügyi államtitkárként emelt szót a székely zászló ügyében, de a román fél reagálása is túlzott. Borbély László szerint Magyarországnak minden ilyen ügyben ki kellene kérnie az adott közösség legitim képviseletének véleményét.

2013. február 07. 13:06

Nincs szükség felesleges feszültségkeltésre a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében – hangsúlyozta Borbély László a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke csütörtökön. Kijelentette: a székelységnek joga van a székely zászló kifüggesztésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarországnak a külhoni magyarsággal kapcsolatos alkotmányos felelősségét úgy kell érvényesítenie, hogy minden ilyen ügyben kikéri az adott közösség legitim képviseletének véleményét, ebben az esetben az RMDSZ-ét. Borbély László szerint Németh Zsolt politikusként, nem pedig külügyi államtitkárként emelt szót a székely zászló ügyében, de a román fél reagálása is túlzott.

Az RMDSZ politikusa emlékeztetett rá, hogy a román kormány múlt héten lecserélte Codrin Munteanu Kovászna megyei kormánymegbízottat, aki korábban hadjáratot indított a székely jelképek ellen. Eltávolítását az RMDSZ üdvözölte és az is látszott, hogy az újonnan kinevezett prefektus kiegyensúlyozottabb hangot ütött meg a magyar jelképek dolgában – hangsúlyozta Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke úgy vélekedett: a magyar-román viszonyban párbeszédre, a vitás kérdések tisztázására van szükség, és ennek egyik legjobb módja szerinte a magyar-román kormányközi vegyes bizottság összehívása lenne. Borbély László a diplomáciában szokatlannak nevezte azt, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet – szűkszavú nyilatkozatok helyett – több hírtelevízió vitaműsorában is részt vett, hagyta, hogy provokatív kérdésekkel vallassák, ráadásul románul, amely nem anyanyelve: szerinte ez nem használt az ügynek.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. február 07. 15:57
UDMR/RMDSZ sorolja fel mindazokat az eredményeket amelyeket a 23 év alatt elért, kiharcolt a magyarság érdekében! Az apró lépéseknek politikájának aposztrofált árulásuk arra volt jó, hogy nagy kanállal meregessenek a hatalom biztosította zsírosbödönből, összefeküdve minden román párttal aki erre lehetőséget biztosított nekik. Azoknak akik még mindig nem igazán értik miért szavaznak mindezen szemétségek ellenére erdélyi magyarok az RMDSZre azoknak itt van egy nagyon jól megfogalmazott magyarázat, Mandics György erdélyi írótól tizemegyedik perctől http://www2.echotv.hu/videotar.html?mm_id=108&v_id=17883
Fakutya őrnagy
2013. február 07. 15:13
RMDSZ = SZDSZ.
tóth mária
2013. február 07. 14:57
Szégyen rátok magyarul beszélő, de idegen szívű, a románokat éltetők vagytok!
orbán(c)
2013. február 07. 14:16
Teljesen igaza van.Oldják meg maguk közt.Akinek nem tetszik költözzön át -munkanélkülinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!