Nem született döntés elbocsátásokról a Corvinuson

2013. február 01. 10:54

Téves az a hír, miszerint döntés született arról, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tömeges elbocsátás lesz – közölte az egyetem pénteken.

2013. február 01. 10:54

Mint írták, „különösen téves az az állítás, amely egységesen és arányosan, 29 százalékban jelöli meg a leépítés mértékét, fűnyíró–elv szerint”. Ugyanakkor a szükségszerű költségcsökkentési intézkedések részeként a BCE-n is bizonyos mértékű létszámcsökkentés várható – tették hozzá. Úgy fogalmaztak: a létszámcsökkentés azonban „kizárólag átgondoltan, világos elvek szerint, jogszerűen, a működőképesség fenntartásával, szakmai szempontok figyelembevételével hajtható végre, folyamatosan egyeztetve a Közalkalmazotti Tanáccsal és a szakszervezetekkel”.

Utaltak arra, hogy az egyetem állami támogatása ez évtől 25 százalékkal csökken, és az elmúlt öt évben mintegy 40 százalékkal lett kevesebb a felsőoktatás állami finanszírozása.

Ezen keretek között folyik jelenleg az intézmény költségvetésének előkészítése, egyidejűleg annak feltárása, hogy az egyetem a jövőben milyen szervezeti keretek között, milyen személyi és tárgyi feltételekkel működik tovább” – fogalmaztak. A közlemény rámutatott: folyamatosan racionalizálják gazdálkodásukat és szervezetüket, és mindent meg kívánnak tenni annak érdekében, hogy a kialakult pénzügyi helyzet az egyetem működését ne lehetetlenítse el, amelynek módja „a pontos helyzetfelmérés, az esetleges tartalékok feltárása, a költségcsökkentés és a saját bevételek növelése”. Hozzátették: a finanszírozási problémák megoldását célzó gondolkodás során több elképzelést fogalmaztak meg, amelyek egyikéből kiindulva a média tévesen következtetett „tömeges elbocsátásokról” szóló döntésre.

A közleményben reményüknek adtak hangot, miszerint az állami fenntartó a közeljövőben is biztosítja az egyetemek működésének alapfeltételeit, a BCE pedig mindent megtesz „a színvonalas és elismert oktató–kutató tevékenységének fenntartása érdekében”.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!