MSZP: A kormány nem adott, hanem elvett a szegényektől

2013. február 10. 13:15

MSZP alelnöke szerint nem véletlen, hogy éhségmenetek vannak ma Magyarországon. Gúr Nándor sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány az elmúlt három évben a szegény embereknek nem adott, hanem éppen elvett tőlük.

2013. február 10. 13:15
A szocialista képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök és „csapatának” három éve tett, a gazdaságot és a munka világát érintő ígéreteinek egy része nem teljesült, más része pedig csak a tehetősebbeknek kedvezett.
 
Felsorolása szerint a kormányfő mértékadó gazdasági növekedést, annak eredményeként egymillió új adófizető munkahelyet és radikális adócsökkentést ígért. Ezzel szemben a növekedés „mínuszos”, kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, és az adócsökkentés a gazdagabbaknak kedvez – tette hozzá.
 
Gúr Nándor szerint a kormány elvette a közfoglalkoztatottak keresetének, vásárlóerő-értékének az egyharmadát, így ha az érintettek ma bemennek a boltba, harmadával kevesebb árut tudnak venni, mint 2010-ben.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő és a hozzá hasonló tehetősebb, legalább háromgyermekes családok havonta gyerekenként nettó 33 ezer forint adókedvezményt tudnak érvényesíteni, míg az ugyancsak három gyermeket nevelő közfoglalkoztatottak összesen 12 ezer forintot tudnak leírni. „Ez az orbáni szolidaritás, nem véletlen, hogy éhségmenetek vannak” – fogalmazott az MSZP alelnöke.
 
Az éhségmenet egyik szervezője, Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke az újságírók előtt azt mondta, hétfőn délutánra, a rendezvény végére mintegy 3-5 ezer embert várnak a budapesti Alkotmány utcába. Jelezte ugyanakkor, az érintettek többségének nincs annyi pénze, hogy felutazzon Budapestre, ezért szeretnék, ha a budapestiek eljönnének és kifejeznék szolidaritásukat.
 
Gúr Nándor a Nyakó István szocialista képviselő és társai – az éhségmenetet követő – gyöngyösi szaunázására utaló újságírói kérdésre azt mondta, a tisztességes élethez az is hozzátartozik, hogy az ember este meg tudjon tisztálkodni. Közölte: gyöngyösi szállásadó vendéglátóik hívták meg őket, hogy le tudjanak mosakodni, miután, mint mondta, második napja nem láttak vizet. „Aki ezt ezektől az emberektől sajnálja, az nem a józan gondolkodású emberek körébe tartozik” – fűzte hozzá.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2013. február 10. 21:10
Azért teszik, mert anélkül lehetetlen igazából segíteni, hogy megteremtik azt a bázist, amiből a segítség forrása származik. Gondolom elsőre bonyolult, amit írtam egyeseknek. A lényeg az, ha minden forrást felhasználnak a segítségre, a gazdaság összeomlik. Valami hasonló történt 89-ben a szocializmussal. Ha nincs egy jelentős középréteg, ami megtermeli és újratermeli a nemzeti jövedelmet, nincs ország, nincs gazdaság! Tudni kell, hogy kis hazánk közel 50(!) éve fogyaszt többet, néha jelentősen többet, mint amit megtermel. Ez egy idő után tarthatatlan. Szinte minden vagyonunk, értékünk, természeti kincsünk az adósságszolgálatba megy. A "baloldalnak nevezett" valójában nem igazán baloldali körök ezt a tendenciát folytatják, saját vagyonukat biztonságba helyezve külföldön, a "jobboldalnak nevezett (többnyire ez sem igaz) körök ezt a folyamatot próbálják megállítani. Most is ez zajlik. Ha újabb hitelekből a szegénypolitikára többet fordítanának, semmi esélye nem lenne a kimászásra a kátyúból. Távolabbi időkben akkor tudunk segíteni, ha megszilárdul a gazdaság. Közben ott vannak a valódi, (akiknek a munkánk) és az álmultik,(akiknek a megmaradt pénzünk kell) más és más célokkal. Ebben a helyzetben kell lavírozni, és ez nem könnyű, és nem gyors folyamat. Ezt az MSZP is tudja, de nem érdekli. Őket csak a hatalom, és a gyors lopás érdekli. Ezért is szervezik a (hatalom) éhség meneteiket. Többnyire álszegényekből, és visszafogott, bukott adócsalókból. Az igazi szegények otthon kínlódnak, hogy megteremtsék a betevőt!
USsange
2013. február 10. 20:38
"Nem bélyegzek meg senkit, csak azért mert az Fideszes, MSZP-s, DK-s, Jobbikos vagy LMP-s," Hát én meg megbélyegzek. Mert akinek elfogadható bármelyik ballib párt hazug propagandája, az vagy hülye, vagy csak rossz ember lehet.
Hober Marlow
2013. február 10. 17:01
Aki éhes, az nem menetel.
küllő
2013. február 10. 17:00
Jóval kevesebb pénzt kapunk 2014 után, mint amennyit Gyurcsány kiharcolt a hazájának 2005-ben - akkor az utolsó pillanatban még egymilliárd eurót szerezve. Orbán hazudik, mint mindig. Azért forintban sulykolja az eredményt, mert a gyenge forintárfolyam miatt a kevesebb euró, több forintnak tűnik. Másrészt azért használja az egy főre jutó támogatással kapcsolatos érvelést, mert az ország lakosságának csökkenésével értelemszerűen kedvezőbben kommunikálható adatot kap. De a lényeg változatlan: sokkal kevesebbet kaptunk, mint amit Gyurcsány Ferenc elért annak idején. Az meg egészen vicces hogy Orbán azt mondja legnagyobb eredménynek, hogy elértük a 15 százalékos minimális önrészt, ez ugyanis az elmúlt hét évben is ennyi volt. Orbán annyit ért el, hogy nem változott semmi. Önrészben tehát nincs javulás, a pénz meg kevesebb. A többi nem más, mint porhintés, blabla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!