Cséfalvay: Stabilitásra és reformokra épül a gazdaságpolitika

2013. február 12. 11:39

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint pénzügyi stabilitásra és reformokra épül a magyar gazdaságpolitika, amely megteremti az egészséges növekedés alapjait.

2013. február 12. 11:39

A pénzügyi stabilitásra és reformokra épül a magyar gazdaságpolitika, amely megteremti az egészséges növekedés alapjait – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy konferencián kedden. Az államtitkár a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett konferencián kijelentette: a stabilitási lépések és a reformok, valamint a túlzottdeficit-eljárásból való kikerülés lehetővé teszi, hogy Magyarország visszatérjen az 1990-es évek sikeres „sztorijához”, a kicsi, nyitott, exportorientált gazdasághoz.

Ennek jelei már most is látszanak, hiszen Magyarország a 9. helyre került az Ernst and Young legújabb globalizációsindex-rangsorában – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, hozzátéve, hogy a GDP-arányos export 93 százalék, miközben az exporton belül a magas hozzáadott érték aránya megközelíti a 20 százalékot. A stabilitási lépések megvalósításakor a kormány a válság terheinek és kockázatainak megosztásra törekedett – mondta az államtitkár. A reformok közül kiemelte a közszféra reformját, amely a méretgazdaságosságot célozta meg a megyei és járási rendszer átalakításával, a munkaerő-piaci reformot, amely a rugalmas munkaerő-piaci szabályozást mozdítja elő, az intézményi reformokat, közte az új összetételű Költségvetési Tanácsot.

A már befejezett adóreform a munkát és jövedelmeket terhelő adók csökkentése és a fogyasztást terhelő adók növelése révén segíti a versenyképesség javulását – fogalmazott Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár közölte: az adósság 2012-től csökkenő pályára került, az államháztartás hiánya 2012-ben kisebb volt 3 százaléknál, és az uniós szabály szerint 2,7 százalék lehet. Hozzátette: nem lesz választási költségvetés 2014-ben sem, mert „az elért 3 százalék alatti hiányt ez a kormány a jövőben is meg fogja őrizni”.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. február 12. 14:03
http://index.hu/gazdasag/2013/02/12/az_imf_a_szegenyebbeket_vedte_volna/ érdekes cikk...
Ald0 Raine hadnagy
2013. február 12. 14:01
"Cséfalvay: Stabilitásra és reformokra épül a gazdaságpolitika" Nem csoda, hogy hamar össze is omlott a Matolcsysta unortodox gazdaságpolitika, hiszen se stabilitás, se reform nincs (csak időutazás a kommunizmusba...).
Shom_Ford_All
2013. február 12. 12:45
Stabilitás? Ebben az országban? Na az már régen volt. Jogszabályokat megszülő és azt ad hoc farigcsáló kormányzat éppen nem a stabilitásáról híres. Még amit megígérnek, azt se tartják be.
gross
2013. február 12. 12:41
Hajrá, én erősen drukkolok, de azért megjegyezném, hogy az E&Y globalizációs indexén való előkelő szerepléssel a jobboldali szavazótábor előtt nem biztos, hogy büszkélkedni kellene. Tele van olyan mutatóval, ami vörös posztó a szemükben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!