Balog: Stratégiai kérdés a romák felzárkóztatása

2013. február 15. 07:48

Nem egyszerűen emberiességi kérdés, sok dologban az egész ország, a többségi lakosság jövőjét is meghatározza, hogy sikeres lesz-e a romák felzárkóztatása – vélekedett Balog Zoltán egy csütörtöki bécsi rendezvényen.

2013. február 15. 07:48

A hatszázezer magyarországi roma mintegy fele mélyszegénységben él – mutatott rá az emberi erőforrások minisztere a bécsi magyar nagykövetségen egy vitaesten. Kiemelte, hogy a szakképzettség hiánya munkanélküliséghez vezet, s hogy az átlagos várható élettartam Magyarországon a romák körében tíz évvel alacsonyabb az országos átlagnál. „Ilyen nagyságrendű problémával állunk szemben” – hangsúlyozta. A romák integrációja ezért „stratégiai jövőkérdés” is – mondta.

A Fidesz-KDNP kormány eddigi intézkedéseit ismertetve hangsúlyozta, hogy meglátása szerint nem lehet csupán szociálpolitikai oldalról megoldani a problémát, oktatáspolitikai és foglalkoztatáspolitikai megközelítésre is szükség van.

A pódiumbeszélgetésen szintén részt vevő Izsák Rita, az ENSZ független szakértője alapvető fontosságúnak nevezte, hogy fel kell építeni a büszkeséget, és erősíteni kell az identitástudatot a romákban. A témával kapcsolatban megjegyezte azt is: nézete szerint a média gyakran olyan általánosító képet tükröz vissza a romákról, amellyel nem minden roma származású ember tud azonosulni, ezért nehezen találja meg identitását. A szakértő, aki, mint mondta, ő maga is romának vallja magát, hangsúlyozta a roma összefogás fontosságát is. Úgy vélekedett: a roma közösség ma jobbára „mások jóindulatára” van utalva, ezzel szemben jobban szervezettnek kellene lenniük, hogy képviselni tudják érdekeiket – mondta.

Balog Zoltán úgy vélekedett: „nem csak a kisebbségnek kell megtanulnia, hogy maga is képes legyen a cselekvésre, de a többségi lakosságnak is meg kell tanulnia, hogy ne atyáskodó legyen a hozzáállása”. Nem mentorokra, hanem partnerségre van szükség – tette hozzá. Úgy vélte, ez olyan pont, amelyben a magyar romastratégián még lehet fejleszteni.

Joannisz Dimitrakopulosz, az EU Alapjogi Ügynökségének (FRA) kutatási igazgatója felidézte, hogy az Európai Bizottság felkérésére a FRA tíz országra kiterjedő tanulmányt készített. A 2011-ben közzétett felmérés egyöntetűen azt mutatta, hogy a környezetükben élő, nem roma lakossághoz képest a romáknak minden országban rosszabbak voltak az esélyei az iskolázottságra, az elhelyezkedésre, az egészségügyi rendszerhez való hozzáférésre. Ez azt mutatja – mondta a szakértő – , hogy a speciális nehézségekkel küzdő területek fejlesztése mellett a hátrányos megkülönböztetés ellen is küzdeni kell.

Andrzej Mirga, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) romaügyi főtanácsadója az EU keretében született nemzeti romastratégiákkal kapcsolatban rámutatott többek között az adatgyűjtés nehézségeire. A stratégiák egy része kijelenti, hogy mérhető eredményekre van szükség, ugyanakkor egyes országokban a törvények tiltják az etnikai alapú adatgyűjtést. Sürgető feladatként jelölte meg az eddig elköltött források hatásvizsgálatát is. Lengyelországot hozva példaként rámutatott, hogy ha nagyon sok a közreműködő partner, akkor kevesebb forrás jut a valódi címzettekhez.

A három bécsi magyar diplomáciai képviselet – a kétoldalú, az ENSZ- és az EBESZ-nagykövetség – közös szervezésében megvalósult rendezvény a Jogok, esélyek, perspektívák elnevezésű programsorozat része.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
next mindig élni fog 2
2013. február 16. 15:22
Hm! Végigpörgettem a hozzászólásokat! Igazi náci csőcselék gyülekezési helye az a topik. Sok új névvel, de hasonló tartalommal. Semmi javaslattal a probléma kezelésére, de ők már csak ilyenek. Ezért nácik! Hm!
csíksomlyai
2013. február 16. 08:45
http://www.youtube.com/watch?v=z_vmHm6nzsw
laci0014
2013. február 16. 08:06
A jó cigány a döglött cigány.
liberálzöld.
2013. február 15. 12:57
Nem értem én ezt a Balogot. Magyarországon van jó cigány (Fidesz által megevzetett), meg rossz cigány (az összes többi). Most akkor melyik csoportot kell felzárkóztatni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!