Bagó Zoltán: Zeman segítsen eltörölni a szlovákiai Benes-dekrétumokat!

2013. február 05. 08:47

A Benes-dekrétumokról, a szlovákiai magyarok állampolgárságáról, kisebbségellenes megnyilvánulásokról, illetve az új magyar földtörvénytervezetről is szóltak magyar európai parlamenti képviselők a testület strasbourgi plenáris ülésén.

2013. február 05. 08:47

A fideszes Bagó Zoltán gratulált a Cseh Köztársaság újonnan megválasztott államfőjének, ugyanakkor reményét hangoztatta, hogy Milos Zeman meg fogja változtatni véleményét a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban. Zeman a választási kampányban élesen kikelt vetélytársa, Karel Schwarzenberg külügyminiszter ellen, aki szerint ha ma hajtanák végre a II. világháború után a csehszlovákiai németek és magyarok jogfosztását kimondó dekrétumokat, akkor azok elrendelői az emberiesség elleni bűnöket elbíráló hágai törvényszék előtt találnák magukat. Bagó azt várja Zemantól, hogy segítsen a „nürnbergi típusú” benesi dekrétumoknak a szlovák jogrendből történő eltávolításában.

Mészáros Alajos szlovákiai magyar néppárti képviselő arról beszélt, hogy Szlovákia alkotmánya kimondja, senki sem fosztható meg állampolgárságától akarata ellenére, ám egy módosítás értelmében a hatóságok zaklatják azokat, akik a szlovák mellett más uniós tagország állampolgárságát is felveszik, mint például a szlovákiai magyar kisebbség tagjai a magyart. Sajnálatosnak mondta, hogy a szlovák alkotmánybíróság „elsősorban politikai okokból” mindmáig habozik állást foglalni. Mészáros szerint az EU-ban az állampolgárság kérdésében a német megoldást kellene követendő példának tekinteni, ahol a kettős állampolgárság általánosságban ugyan nem elfogadott, viszont egy másik uniós tagállam állampolgárságának a felvétele megengedett.

Az erdélyi magyar néppárti Tőkés László kisebbség-, illetve keresztényellenes megnyilvánulásokat tett szóvá. Mint mondta, Törökországban az örmény holokauszt gyászos emlékét idézi az idős, magatehetetlen örmény keresztény asszonyok ellen elkövetett erőszakos támadássorozat, amely halálos áldozatokat is követelt. Tőkés kitért arra is, hogy a múlt héten Temerin szerbiai városban újból történtek erőszakos cselekmények, amelyeknek ártatlan magyar fiatalok voltak az elszenvedői. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét ország EU-tagjelölt, márpedig a tagsági kritériumok egyike a kisebbségek védelme.

A szocialista Tabajdi Csaba azt mondta egyperces felszólalásában, hogy a magyar kormány új földtörvénytervezete leszűkíti a vásárlók körét, leviszi a föld árát, így veszélyezteti azok vagyonának az értékét, akik a rendszerváltást követő kárpótlás keretében kapták vissza jogos tulajdonukat, a kommunizmus idején elvett földjüket. Bár a kárpótlás formája Tabajdi szerint katasztrofális hatást gyakorolt a mezőgazdaságra, annak társadalmi igazságossága és erkölcsi alapja máig megkérdőjelezhetetlen. Úgy vélekedett: nem engedhető meg, uniós alapjogot sértene a magántulajdonhoz való jog olyan jellegű korlátozása, amivel a földtörvény tervezete járna.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. február 05. 10:42
Nem tudom miért jut eszembe az obszcén vicc, aminek az a poénja, hogy Királyfi, te hiszel a mesékben?
füst
2013. február 05. 09:51
Fogadjunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!