Közadatok: könnyebb hozzáférhetőséget ígér a KIM

2013. január 09. 10:56

Egyszerűbben és könnyebben hozzáférhetőek, illetve újrahasznosíthatóak lesznek a közpénzből finanszírozott nyilvántartások a jövőben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

2013. január 09. 10:56

A KIM közleménye szerint a közadatok rendszere ma nem átlátható, a minisztérium ezért 80 millió forintnyi európai uniós forrásból 2013. augusztus 31-ig egy olyan projektet valósít meg, amelynek eredményeként lehetővé válik az állampolgárok és a gazdasági szereplők számára a közpénzből finanszírozott adatvagyonhoz való hozzáférés és azok újrahasznosítása.

A szaktárca hozzátette, hogy az adatok újrahasznosításának egyik leggyakoribb formája ma a különféle térkép alapú szolgáltatások, azaz a GPS használata, de például a jogszabályok is az állam által hozzáférhető közadatnak minősülnek.

A KIM emlékeztetett arra, hogy a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt tavaly fogadta el az Országgyűlés, de ahhoz, hogy a jogszabályok alapján vezetett állami nyilvántartások alkalmasak legyenek az ott tárolt adatok másodlagos célú felhasználására, szükség van a jelenleg használt állami nyilvántartások és az adatvagyon későbbi hasznosíthatóságának feltérképezésére.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!