Csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene

2013. január 25. 09:29

Tavaly novemberben 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene, ebben most is az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó – közölte a KSH.

2013. január 25. 09:29

A kiskereskedelmi forgalom tavaly az első tizenegy hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. novemberben 692 milliárd forint, az első tizenegy hónapban 7416 milliárd forint értékű volt a forgalom. Októberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 novemberében még 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2, az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 7,7, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Novemberben a legnagyobb mértékű, 16,2 százalékos visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be. A forgalom az előző évinél 8,7 százalékkal volt kisebb a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben, 7 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve 2,3 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben.

Ugyanakkor növekedést mértek a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a használtcikk-üzleteknél. Az illatszerboltoknál 4,4 százalékos, a gyógyászati terméket forgalmazóknál 4,1, a használtcikk-üzleteknél pedig 0,7 százalékos volt a növekedés. Folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, de összességében csekély súlyú csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, ahol a növekedés 23,6 százalékos volt.

Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások novemberben 1,1, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal mérséklődtek. Az előző hónaphoz képest novemberben – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,1 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-kiskereskedelemé 2 százalékkal nőtt.
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. január 25. 22:17
Az utóbbi években a környékünkön tíznél több kis élelmiszerbolt zárt be - köztük jó másfél éve a feleségem kis boltja is. Sőt tavaly a környéken 5 kocsma is megszünt, pedig ilyen a Rákosi idők óta csak akkor fordult elő, ha az épületet lebontották.
laci0011
2013. január 25. 14:31
3 Bokros csomagnyi állami elvonás,gyorsan beérett.Amíg ilyen fogyatékkal élők vezetik az országot,addíg várhatjuk a zsebünk gyarapodását.Szellemileg ott tart a nemzetgazdasági tervezés:előbb vagy utóbb elromlik a hűtőszekrény...Arra nem is gondol a barom hogy nem kell hűtőszekrény annak akinek nincs mit beleraknia!1 millióval nőtt a szegények száma!Siker siker hátán.
Jancsipapa
2013. január 25. 14:11
Ez márpedig növekedés .Igaz ,negatív növekedés...
nyugalmazott tanár
2013. január 25. 11:55
Takarékosabban élünk. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!